Recesiunea din Zona euro, ce pare să se prelungească la nesfârşit, ridică o nouă problemă: atât muncitorii necalificaţi, cât şi specialiştii cu experienţă,  părăsesc ţările aflate în criză economică şi se orientează către state din America Latină, Asia sau Africa, unde recesiunea este departe de realitatea cotidiană.

22995-exod_de_forta_de_munca_la_nivel_european.jpgCu ani în urmă, statele europene prospere nu mai ştiau cum să stăvilească afluxul imigranţilor proveniţi din ţările mai sărace. Însă aceştia au ajutat economiile din Zona euro să se dezvolte rapid în ultimii zece ani, iar dispariţia lor poate avea un efect devastator asupra statelor aflate într-o situaţie economică delicată, subliniază publicaţia Wall Street Journal. Întoarcerea în ţara natală a unui număr din ce în ce mai mare de muncitori este o problemă serioasă: nu numai că a scăzut dramatic numărul imigranţilor ce caută o viaţă mai bună, dar sute de mii de muncitori îşi părăsesc ţările adoptive.

Problemele economice gonesc zeci de mii de profesionişti talentaţi din Europa, iar un număr impresionant se orientează către fostele colonii europene din America Latină sau Africa, inversând astfel tendinţele bine trasate ale migraţiei globale. Asia şi Australia, dar şi Statele Unite ale Americii sau Canada, sunt alte destinaţii mai atrăgătoare decât Bătrânul Continent.

Spania şi Portugalia sunt cele mai afectate state la ora actuală, iar profesioniştii care activau aici se reorientează către fostele colonii din America Latină. Din ce în ce mai mulţi expaţi părăsesc ţări precum Spania, Portugalia, Irlanda, Slovenia sau Cipru pentru a se stabili în state de pe alte continente, aflate în plin avânt economic.

Uniunea Europeană nu deţine date clare asupra migraţiei, dar există griji că se va întâmpla acelaşi lucru şi în Marea Britanie, Franţa, Germania şi Italia, ale căror companii se plâng că îşi pierd cei mai talentaţi specialişti.

În Spania, valul puternic de emigranţi ridică semne de îngrijorare

Spania a primit cel mai mare număr de imigranţi din lume, într-un deceniu de prosperitate, care s-a încheiat în 2008. Anual, circa 500.000 oameni alegeau această destinaţie, ceea ce a făcut ca Spania să fie cea mai căutată ţară europeană pentru cei ce voiau o viaţă mai bună. Anul trecut, cu un şomaj ce a depăşit 20%, Spania a devenit punctul de plecare al expaţilor, pentru prima dată din 1990, conform datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică, cu sediul în Madrid.

  • Dintre cei 55.000 oameni ce au părăsit Spania în 2010, circa 60% au ales o destinaţie în afara Uniunii Europene
  • Circa 62% dintre spaniolii şomeri sunt dispuşi să părăsească ţara pentru a-şi găsi un loc de muncă, arată un studiu recent realizat compania Randstad

Portugalia se confruntă cu o situaţie similară: dintre cei 11 milioane de locuitori, cel puţin 100.000 s-au mutat în străinătate, în 2011. Economia înfloritoare din Angola a atras circa 70.000 portughezi din 2003, conform Institutului de Analiză a Migraţiei, cu sediul la Lisabona. Brazilia este o altă destinaţie interesantă în ochii portughezilor: peste 52.000 oameni au ales această ţară, în anul 2010.

Brazilia profită de declinul Europei

Brazilia atrage ingineri şi specialişti în construcţii, pentru a duce la bun sfârşit proiectele de infrastructură, pentru care guvernul a alocat un buget de 500 miliarde dolari până în 2014, sumă mai mare decât PIB-ul Portugaliei. Locuinţe, stadioane, hoteluri, extinderi de aeroporturi şi proiecte ce vizează Cupa Mondială de fotbal din 2014 şi Jocurile Olimpice din 2016, toate acestea necesită un număr impresionant de muncitori şi specialişti. Numai în prima jumătate a lui 2010, s-a dublat numărul cetăţenilor străini cu permise temporare de lucru, ajungând la aproape 1,5 milioane. Mai important, guvernul estimează că aproape jumătate dintre emigranţii plecaţi cu ani în urmă au revenit acasă.

În ciuda câtorva obstacole întâmpinate la apogeul recesiunii globale, dar depăşite cu succes, cea mai mare economie din America Latină a crescut anual cu mai mult de 4%, în ultimul deceniu. Mai mult decât atât, statisticile arată că, în 2020, Brazilia va avea nevoie de 1,1 milioane ingineri, respectiv dublu faţă de câţi sunt acum. În acest context, reprezentanţii companiilor de construcţii se plâng că nu pot instrui oamenii atât de repede.

Liderii europeni tratează diferit problema migraţiei

Spania şi Portugalia îşi încurajează cetăţenii să plece. Spania a semnat un acord cu Germania, conform căruia companiile germane oferă locuri de muncă spaniolilor, în special în industrii precum sănătate, turism sau construcţii. Prim ministrul portughez, Pedro Passos Coelho, i-a îndemnat pe profesorii în căutare de locuri de muncă să caute într-una din fostele colonii.

Pe de altă parte, sunt state care procedează tocmai de dos. Grecia încearcă să îşi impulsioneze cetăţenii să rămână în ţară, astfel că ministrul de finanţe a început o campanie pentru a descuraja emigraţia. Irlanda a redus semnificativ taxele pentru industria turismului, în încercarea de a păstra angajaţii din acest domeniu. Italia a anunţat scutiri de taxă pentru cetăţenii sub 40 de ani, care revin în ţară după doi ani petrecuţi în străinătate. 

CITEȘTE ȘI: Germania vrea să contribuie cu mai mulţi bani pentru salvarea Europei, dacă şi alte ţări vor face la fel

 

16 January 2012