Republica Malta a avut un avânt imobiliar fără precedent în ultimii 20 de ani, avânt temperat de recesiunea globală. Dar perioada 2007-2010 nu a adus scăderi dramatice de preț proprietăților malteze, comparativ cu alte piețe imobiliare europene.

Malta - Sursa: icartours.comÎn mijlocul Mării Mediterane, micul stat insular Malta atrage de mulți ani atât turiști, cât și investitori. Plajele însorite, cu nisip fin și ape clare, fac din Malta o destinație de vancanță perfectă. Castelele medievale și templele neolitice completează peisajul. Un PIB relativ ridicat pe cap de locuitor, o piață imobiliară robustă, o bună infrastructură, un sistem politic stabil și o rată mică a șomajului fac ca Malta să fie o bună alegere nu numai pentru concediu, ci și pentru o casă de vacanță sau pentru locuit - o zonă ideală pentru investiții.

Piața imobiliară din Malta, la fel ca și în alte țări mediteraneene, este caracterizată de un nivel ridicat de împroprietărire, care a crescut încet, dar sigur, în ultimii 40 de ani. Din cauza cererii mari, într-un final s-a ajuns la un preț mediu pe metru pătrat destul de ridicat, iar apoi la ofertă excesivă de locuințe, arată o analiză imobiliară publicată de DHI Periti, una dintre principalele firme de arhitectură din Malta.

Analiștii prognozează pentru următorii 50 de ani o micșorare a numărului de proprietari, lucru care va ajuta la redresarea pieței închirierilor. Segmentul locuințelor închiriate reprezintă la momentul acesta doar un sfert din totalul pieței imobiliare.

  • Apartament cu suprafață de 75 mp - chirie 550 euro/lună
  • Apartament cu suprafață de 120 mp - chirie 750 euro/lună
  • Apartament cu suprafață de 175 mp - chirie 1.200 euro/lună

Sursa: Global Property Guide

Apartamentele s-au scumpit cu 33% în fiecare an

Au existat creșteri uriașe de preț în sectorul imobiliar - între 1982 și 2010, prețul locuințelor s-a majorat cu 600%, se arată în „Analiză pe termen lung a accesibilității prețului locuințelor malteze". Proprietățile din orașele Mosta și Naxxar au avut cele mai mari creșteri anuale, mai mari față de media la nivel național.

În același timp, a scăzut suprafața medie a locuințelor accesibile publicului larg. Dacă în 1982, un apartament cu trei dormitoare avea o arie medie de 135 mp, în 2010 - suprafața medie depășea cu puțin 100 mp. Corelată cu acest fapt a fost creșterea procentului de apartamente la nivelul întregii piețe, comparativ cu cel al caselor:

  • În anul 2000, apartamentele reprezentau 64% din totalul locuințelor malteze
  • În anul 2010, procentul apartamentelor era de 87%

Recesiunea a adus scăderi mici, comparativ cu alte piețe imobiliare din lume

În ultimii trei ani, prețurile proprietăților imobiliare au scăzut cu circa 7%. Oferta mare de locuințe de pe piață a dus la o micșorare a prețului, tendință care va dura probabil până anul viitor, mai arată raportul.

„Deși se poate observa un declin în prețul proprietăților malteze, nu este în niciun caz la fel de drastic comparativ cu alte țări care trec printr-o situație similară. Iar după această criză, cererea solvabilă va crește" declară Denis Camilleri, managing partner la DHI Periti, adăugând că Europa a făcut față acestei recesiuni mult mai bine decât SUA.

Prețul apartamentelor vechi, cu suprafețe mici, a scăzut acum la aproximativ 2.200 euro/mp, iar apartamentele cu suprafețe mari au un preț de aproape 3.000 euro/mp:

  • Apartament cu suprafață de 75 mp - 165.000 euro
  • Apartament cu suprafață de 120 mp - 275.000 euro
  • Apartament cu suprafață de 175 mp - 440.000 euro
  • Apartament cu suprafață de 275 mp - 780.000 euro

Sursa: Global Property Guide

Piața imobiliară malteză a început să se redreseze încă de anul trecut

Vestea bună este că proprietățile imobiliare au început să se aprecieze, deoarece Malta rămâne în aria de interes a investitorilor internaționali. Conform datelor băncii centrale, prețul proprietăților a crescut cu 1,5% la sfârșitul anului trecut, după ce cu un semestru înainte crescuse cu 0,5%.

Cu toate că investitorii vin în Malta din toate colțurile lumii, englezii sunt atrași în mod speciali de această destinație, dintr-un motiv evident: este un loc însorit, unde se vorbește limba engleză (Malta este fostă colonie britanică). O serie de legi face ca micul stat să atragă investiții din partea străinilor. Un mare avantaj este că proprietarii primesc statutul de rezidență, astfel că cetățenii statelor care nu fac parte din Uniunea Europeană capătă dreptul de a călători și de a locui în țările membre UE. Un alt avantaj este cel de ordin financiar: rezidenții permanenți sunt scutiți de anumite taxe, astfel că ei plătesc un impozit cu 15% mai mic față de cel normal.

Tradițiile sunt foarte prețuite în republica malteză, constituită din trei insule locuite - Malta, Gozo și Comino - și un număr de insulițe nelocuite, în sudul Siciliei. Cele mai multe clădiri sunt construite din piatră calcaroasă de la carierele de piatră locale, iar casele sunt recunoscute după nume, nu atât după numărul străzii. Construcțiile la scară largă și proiectele de renovare au loc în zonele cele mai bine cotate, precum Valletta Waterfront și Tigné Point. Aproape toate comunitățile sunt centrate în jurul parohiilor de cartier,iar localnicii se strâng pentru a socializa în piațetele publice sau în curtea bisericii, în special în ziua de duminică.

CITEȘTE ȘI: Marsilia, perla franceză a Mării Mediterane 

 

9 July 2011