Fiecare perioadă economică are un corespondent de succes pe piaţa imobiliară. Oamenii de afaceri, marii investitori, sunt cei care fac cele mai complexe analize pentru a investi în cel mai profitabil segment al domeniului. Anul acesta, segmentul comercial este unul dintre cele mai tentante. Este un trend care se resimte în toată lumea, iar România nu face excepţie. Mai mult, Bucureştiul chiar a intrat în top trei al oraşelor europene în care se construiesc cele mai mari suprafeţe de malluri.

34683-mveo.jpgÎn acest moment, piaţa imobiliară îi favorizează pe cei dispuşi să investească în centre comerciale. Aceasta pare a fi concluzia oamenilor de afaceri care au plasat sute de milioane de euro în întreaga lume, în construcţia de malluri. România este una dintre destinaţiile lor preferate. Drept dovada, Bucureştiul, alături de Kiev şi Sofia, sunt singurele capitale din Europa Centrală şi de Est, unde dezvoltatorii construiesc centre comerciale cu suprafeţe de peste 100.000 mp, arată studiile CBRE.  La nivel mondial, capitala României ocupă locul 45 dintr-un total de 54 de oraşe analizate.

„Cele mai mari centre comerciale aflate în construcţie în Bucureşti, în acest moment, sunt Mega Mall, cu o suprafaţă de 75.000 de metri pătraţi şi Parklake, cu o suprafaţă de 70.000 de metri pătraţi. La nivelul întregii pieţe locale, se află deja în construcţie peste 267.000 metri pătraţi de spaţii comerciale care urmează să fie livraţi în perioada 2014-2016, în oraşe precum Bucureşti, Braşov şi Târgu Jiu”, notează specialiştii CBRE.

Rusia şi Turcia continuă să domine la nivel de suprafeţe comerciale aflate în construcţie

Cifrele raportate la nivel mondial sunt impresionante: aproape 40 de milioane de metri pătraţi de centre comerciale se află în construcţie. Mai mult cu trei milioane de metri pătraţi faţă de anul 2012. Aşadar, în ultimii doi ani, investitorii au decis să îşi crească expunerea pe segmentul comercial. Cei mai mulţi dintre ei au ales China ca loc de dezvoltare. Mai mult de jumătate dintre mallurile aflate în construcţie se află acolo. Pe primul loc, în topul interesului, este Shanghai, cu 3,3 milioane mp în construcţie. Acest total înseamnă mai mult faţă de suprafaţa totală combinată din 86 de oraşe europene, excluzând Rusia şi Turcia, ţări care continuă să domine la nivel de suprafeţe comerciale în construcţie. De altfel, Istanbul este chiar cea mai dinamică piaţă, cu 27 de centre comerciale care însumează 1,9 milioane mp în dezvoltare. Similar, Moscova conduce în topul dezvoltărilor din Rusia, cu un total de 1,5 milioane mp de spaţii comerciale în construcţie. Toate acestea urmează să fie livrate în următorii trei ani. Ca trăsătură comună, cele mai multe spaţii comerciale aflate în construcţie nu se află în interiorul oraşului, ci la periferie, adesea departe de zona centrală.

CITEŞTE ŞI: Europa se umple de malluri. Apetitul pentru consum motivează investitorii


21 July 2014