Statul atacă una dintre cele mai folosite metode de înșelare a sistemului de impozitare: nedeclararea bunurilor, sau declararea parțială a acestora. Această tactică este asupru sancționată, ea fiind, în ochii autorităților, mult mai gravă decât neplata în sine. Astfel, de anul acesta, dobânzile și penalitățile pentru întârzierea la plată se reduc cu aproape jumătate, în timp ce impozitele declarate greșit sau deloc vor avea sancțiuni majorate cu mai mult de jumătate.

39072-penalitati_bun.jpgAnul 2016 a adus schimbări majore la sistemul de impozitare, iar una dintre cele mai importante este legată de sumele de plătit. Aceste schimbări s-au simțit și în cazul dobânzilor și penalităților pentru întârzierea la plata taxelor. Potrivit noului Cod de Procedură Fiscală, de anul acesta se face distincția între contribuabilii care nu au plătit și cei care au încercat să înșele statul, aceștia din urmă fiind mult mai aspru sacționați.

În noul Cod de Procedură Fiscală se prevede un procent de reducere a dobânzilor și penalităților pentru întârzierea la plată cu 40%, începând cu acest an, în timp ce în cazul impozitelor declarate greșit sau nedeclarate și descoperite de către inspectorii fiscali, dobânzile și penalitățile cresc cu 55%”, a explicat pentru IMOPEDIA.ro Mihaela Tohan, expert în fiscalitate.

Dacă inspectorii fiscali descoperă nereguli, penalitățile se majorează cu până la 100%

Astfel, dobânda de întârziere a scăzut, anul acesta, de la 10,95% pe an, la 7,3% pe an. Penalitatea de întârziere are, de anul acesta, un cuantum de 3,65% pe an, comparativ cu 7,3%, cât era anul trecut. Aceste valori par infime pe lângă sancțiunile pe care le au de plătit contribuabilii care încearcă să păcălească statul prin a nu plăti deloc sau a plăti doar parțial impozitele datorate. Dacă asemenea nereguli sunt descoperite de inspectorii fiscali, atunci contribuabilii vor fi sancționați cu 40,15%. Această tehnică de descurajare a evaziunii fiscale a stârnit controverse, în rândul specialiștilor.

România nu este țara în care un asemenea sistem să poată funcționa în parametri optimi. La noi, problemele vin nu doar din partea contribuabililor, ci în aceeași măsură, din partea sistemului. Am asistat, de-a lungul timpului, la nenumărate situații în care contribuabilii au fost sancționați din cauza unor erori de calcul. Legislația este deschisă intepretării, iar o asemenea metodologie poate conduce la aplicarea abuzivă a penalităților”, explică expertul în fiscalitate.

Legea prevede paragrafe speciale, pentru posibilele erori de sistem

Conștiente de această situație, autoritățile au prevăzut în lege faptul că vor fi scutiți de penalitate contribuabilii a căror culpă reiese în urma în urma interpretării unor documente publice precum circulare, instrucțiuni, îndrumări metodologice. Astfel, din această lună, oricine are o datorie fiscală va fi sancționat începând cu ziua imediat viitoare scadenței și până la data achitării datoriei. Pentru unii datornici, există posibilitatea reducerii penalității cu până la 75%.

„După momentul inspecției, contribuabilul poate cere diminuarea penalității, cu condiția ca obligațiile fiscale principale, stabilite în urma verificării, să fie stinse până la termenul de plată, indiferent dacă acest lucru se întâmplă prin eșalonare, plată ori compensare. În caz contrar, dacă este vorba despre evaziune fiscale, penalitatea va fi majorată cu 100%”, continuă expertul fiscal.

Termenele de plată sunt destul de scurte și se raportează la perioada lunii în care s-a făcut comunicarea. Astfel, dacă rezultatele inspecției se comunică în prima jumătate a lunii, atunci termenul de plată este până în a cincea zi a lunii următoare. Dacă comunicarea se face în a doua jumătate a lunii, termenul de plată este până la data de 20 a lunii următoare. Sumele acumulate astfel vor fi folosite pentru a micșora suma pe care statul le-o datorează celor care au de recuperat bani de la buget, contribuabili care au fost păgubiți în urma unei erori de calcul sau cei care vor să recupereze TVA, spre exemplu. În teorie, avem de-a face deci cu un sistem orientat către bunăstarea contribuabililor corecți. Faptic însă, lucrurile se pot complica din cauza unor erori pentru care responsabilul poate fi greu sau imposibil de indentificat, iar dreptatea poate fi obținută cu greu, în urma unor procese interminabile.

CITEȘTE ȘI:

18 January 2016