Noul an vine întotdeauna cu îndemnul plății anticipate a taxelor și impozitelor. Pentru cei care vor să plătească dări mai mici către stat, atunci este recomandat să își achite toate taxele și impozitele, până în ultima zi a lunii martie. Atenție însă, fiecare sector al Bucureștiului are metodele lui de încasare. Dacă în sectorul 5, de exemplu, municipalitatea nu a arătat niciun fel de interes pentru creșterea confortului cetățenilor, în alte sectoare există mai multe variante de plată, printre care și achitarea în benzinării sau prin acord de debit direct cu banca la care contribuabilul este client.

36165-taxe_si_impozite_poza.jpgBucureștenii care își achită taxele și impozitele până în 31 martie 2015, beneficiază de o reducere de 10% din suma de achitat. Pentru ceilalți, plata se face normal, fără nicio penalitate, până în data de 30 septembrie 2015. Din acest ultim moment însă, orice întârziere este sancționată cu 2% pentru fiecare lună de întârziere.

Achitarea în sine se poate face însă în mai multe moduri, în funcție de preferințele individuale ale contribuabilului. Pentru cei care aleg plata la ghișeu, există însă riscul de a sta la cozi uriașe în interiorul Direcțiilor de Taxe și Impozite Locale, așa cum se întâmplă în fiecare an. Pentru a evita această situație, există alternative pentru modalitățile de plată puse la dispoziție de primăriile de sector. Atenție însă, în unele cazuri, o metodă de plată acceptată la o anume Direcție de Taxe și Impozite nu este valabilă și pentru alte sectoare.

În Sectorul 1, opțiunile de plată sunt convenționale

Astfel, locuitorii Sectorului 1 care nu vor să plătească numerar, la casieriile Direcției de Taxe și Impozite de sector, pot face plata prin ordin de plată, prin card, prin mandat poștal sau prin Ghișeul.ro, Sistemul Național Electronic de Plată Online cu Cardul Bancar. Detalii referitoare la toate plățile se pot găsi pe siteul oficial al Direcției Sector 1, dar în linii generale, plata în numerar sau cu cardul se poate face într-una din cele patru locații ale administrației, situate în Calea Griviței, str. Pajurei, str. Piața Amzei sau la Primăria Sectorului 1, pe șoș. București-Ploiești.  

Pentru sectorul 2, taxele și impozitele se pot plăti la benzinăriile OMV din toată țara

Pentru locuitorii Sectorului 2, dările se pot plăti atât în baza cărții de identitate, la oricare dintre cele 83 de ghișee ale oficiilor postale situate oriunde pe raza Bucureștiului, cât și online, cu card bancar, prin mandat poștal sau la bancă, prin ordin de plată sau prin Ghișeul.ro. În plus, un serviciu atipic, este plata prin intermediul serviciului Westaco Express, implementat în benzinăriile OMV din toată țara.  Detalii despre fiecare metodă de plată în parte se pot analiza pe site-ul oficial al Administrației. Ca o clarificare la metoda de plată prin poștă, este necesar de spus că operatorii oficiilor poștale au acces în baza de date a direcției și astfel pot vedea exact sumele datorate de contribuabil pe fiecare tip de impozit și taxă locală, precum și scadențele de plată. În funcție de suma achitată, se eliberează chitanță fiscală, iar debitul este scăzut din baza de date.

Pentru Sectorul 3, plata taxelor și impozitelor se face în mod clasic

Contribuabilii din Sectorul 3 pot obține informații despre metodele de plată a taxelor și impozitelor, precum și programul de achitare, de pe siteul oficial al Administrației. Opțiunile acestora se rezumă la plata prin CEC, Poștă, ordin de plată, Ghișeul.ro sau la casieriile Direcției de Taxe și Impozite. Plata în numerar se poate face la una dintre cele trei casierii existente: Sediul Central, de pe str. Sfânta Vineri, la punctul de lucru din str. Câmpia Libertății sau la punctul de lucru din str. Lucrețiu Pătrășcanu 3-5.

Locuitorii Sectorului 4 pot plăti taxele și impozitele printr-un acord standard cu banca

În cazul sectorul 4, plata taxelor și impozitelor s-a modificat radical din luna martie a anului trecut, când a fost introdus conceptul de  Direct Debit. Acesta presupune  că orice contribuabil poate încheia un acord cu banca, prin care își dă acordul ca, la anumite termene stabilite de contribuabil, banca va trimite sumele de plată către Dorecția Generală de Taxe Sector 4. Momentan însă, acest serviciu este valabil doar pentru clienții Raiffeisen Bank, dar proiectul anunță extinderea la toate băncile emitente de carduri care dețin serviciu Direct Debit. În rest, după cum arată și , taxele și impozitele pot fi achitate prin Ghișeul.ro, prin plată online chiar pe siteul direcției sau la oricare dintre sucursale acesteia, ori la CEC.

Sectorul 5 nu are niciun fel de sistem alternativ de plată

În Sectorul 5, confortul contribuabililor nu pare să fie încă trecut pe lista priorităților. Astfel, locuitorii acestei zone își pot plăti taxele și impozitele exclusiv la sediile Direcției de Taxe și Impozite și CEC. Direcția Impozite și Taxe Locale Sector 5 își desfășoară activitatea cu publicul în 3 centre, după cum urmează: str. Sebastian, piața Mihail Kogălniceanu și Piața Națiunilor Unite. Programul acestora poate fi regăsit pe site-ul oficial al Direcției.

Locuitorii sectorului 6 au la dispoziție Infochioșcurile, unde plata se face prin scanarea cărții de identitate

În cazul Sectorului 6, locuitorii pot alege plata la ghișeele Direcției Taxe Locale a Sectorului, prin ordin de plată, prin ghiseul.ro, cu cardul sau Infochiosc. Detaliile sunt afișate pe site-ul oficial al Direcției, iar sistemul Infochioșc este o metodă prin care locuitorii sectorului pot plăti dările către stat prin scanarea cărții de identitate. După această procedură, se pot vizualiza sumele de plată pe categorii de taxe, impozite sau amezi, prin interconectarea cu aplicatia de calcul a taxelor si impozitelor folosita de S.P.F.P.L. Sector 6. Plata se poate face de orice posesor de card și nu se încasează niciun comision.

CITEȘTE ȘI:

19 January 2015