"Cu toate ca cifrele somajului si criza nu sunt propice angajamentelor pentru credite imobiliare, bancile, pentru care creditele pentru achizitia de locuinte constituie un mijloc pentru captarea de noi clienti, au reluat ofensiva."

sursa:www.presaonline.com/Acesta este numai unul din argumentele editorului pe probleme imobiliare a ziarului francez de business Les Echos pentru "sentinta sa" dintr-o editie recenta data intr-un titlu: "Locuinte: de ce preturile nu vor mai scadea".Si in Romania inceputul lui 2010 pe buzele multora a revenit intrebarea: " Oare o sa mai scada pretul la apartamente sau nu?"

 "Ar fi bine sa cumpar/sa vand acum sau mai tarziu?".

Din pacate, nici Banca Nationala, nici Institutul de Statistica nu au fost in stare pana astazi sa livreze un indice al pretului apartamentelor/caselor, asa incat nu stim exact nici cum au evoluat preturile pana acum.

Conform indicelului imobiliar ZF, creat acum patru ani, care urmareste pretul apartamentelor vechi de 3 camere scoase la vanzare din Bucuresti, in 2008 si 2009 pretul apartamentelor a scazut cu cate 25% pe an.

Ultimele date, pe noiembrie si decembrie, arata o oarecare stagnare. Este acesta un semn ca piata incepe sa se stabilizeze?

Singurul raspuns posibil este dat de comportamentul bancilor. Daca foamea de profit a acestora le va face sa revina pe piata creditarii, acei clienti care sunt cu "cutitul la os" si care stau in incertitudine de 1-2 ani vor intra la cumparare.

Les Echos scrie ca pretul locuintelor in Franta a scazut cu 9% in 2009, dar diminuarea preturilor s-a oprit in vara, de cand a reinceput o oarecare crestere.

 

 

 

Sursa

22 January 2010