2010 va fi un an cu foarte puține proiecte noi, dar cu foarte multe speranțe de stabilizare a imobiliarului românesc.

foto:standard.roCel mai rău lucru care i se poate întâmpla unei bănci este ca dezvoltatorul să vină și să‑i dea cheile proiectului pe care l‑a finanțat", spunea într‑o discuție de anul trecut cu MONEY EXPRESS un consultant imobiliar, referindu‑se la criza din real estate‑ul american.

Premisa concretă a afirmației sale era aceea că, ajunși în incapacitatea de a rambursa un credit mai mare decât valoarea clădirilor pe care le‑au ridicat cu banii respectivi și care au fost puse drept garanție, mulți dezvoltatori americani au preferat să‑și predea proiectele băncilor. Cheile din real estate‑ul american au fost, la propriu, în buzunarele bancherilor. În România, cheia e tot la bancheri. Lacătele sunt însă altele.

FACTORUL BANCĂ.
Într‑un moment în care tranzacțiile sunt aproape inexistente, cumpărătorii, rari, iar prețurile, considerate în continuare mari, răspunsul la întrebarea cum ar putea arăta piața imobiliară românească a lui 2010 e indisociabil legat de deblocarea creditării, spun la unison analiștii consultați de MONEY EXPRESS. Cât despre executări silite, băncile le păstrează la capitolul „ultima soluție", preferând să renegocieze cu dezvoltatorii. Acolo unde se poate.

Victor Căpitanu, partener la casa de investiții Capital Partners, spune că are clienți în numele cărora se află în negocieri cu câteva bănci pentru ca acestea să reducă creditele acordate acestora.

REZIDENȚIAL. E segmentul a cărui legătură cu creditarea e evidentă. Numai că, acum, spune mai în glumă, mai în serios Căpitanu de la Capital Partners, „finanțările pentru proiecte de real estate nu mai sunt la modă". Mai concret, nu se mai acordă credite pentru proiecte imobiliare. Dar nu pentru că băncile ar avea probleme de lichiditate. Dimpotrivă, ar vrea să acorde credite, dar unui segment de clienți de top, adică unor clienți care nu au neapărată nevoie de credite și nici nu sunt dispuși să le obțină la dobânzile actuale. Un cerc vicios, așadar. După cum la fel de vicios e și cel al creditelor ipotecare. Sau mai precis imposibilitatea de a le obține.

 Multe bănci finanțau până acum atât dezvoltatorul unui ansamblu rezidențial, cât și pe clienții acestuia. Robinetul finanțării s‑a închis acum pentru ambele categorii. Dar chiar și așa, e posibil să asistăm doar la executări silite minore. „Probabil că majoritatea proiectelor rezidențiale cu probleme vor fi conservate sau blocate", crede Daniel Tudor, șeful diviziei de servicii de real estate a Volksbank, în opinia căruia nu vom vedea decât executări la nivel micro și poate câteva cazuri de insolvență, în primul trimestru al anului - în nici un caz falimente răsunătoare, care ar putea destabiliza nu doar piața imobiliară, dar și pe cea bancară.

Sursa

19 January 2010