Proprietarii care nu au încheiat poliţa de asigurare obligatorie a locuinţei vor putea fi amendaţi de către primarii locali din 5 august 2011, a declarat preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) - Angela Toncescu.

19815-images.jpgAngela Toncescu a mai declarat că CSA va sprijini punerea legii în aplicare, indiferent de modificările pe care Executivul sau Parlamentul le vor stabili, până atunci stabilind data de 5 august 2011 ca început de aplicări de sancţiuni. Preşedintele CSA a afirmat că, deocamdată, nu se mai poate lua în calcul încă o amânare a termenului limită de încheiere a asigurării obligatorii.

"După doi ani şi jumătate de la publicarea Legii 260/2008 şi după un an de la emiterea primei poliţe de asigurare obligatorie a locuinţelor nu se mai poate lua în discuţie «primul an» prevăzut la art.33 din lege, în sensul adăugării lui la termenul de 5 august 2011. Într-o interpretare stricto senso, ar însemna ca acest an să fie adăugat de fiecare dată când s-ar modifica normele emise de CSA şi Ministerul Administraţiei şi Internelor, ceea ce ar conduce la amânarea la nesfârşit a aplicării Legii 260/2008", a declarat Toncescu pentru Mediafax.

Ministerul Administraţiei şi Internelor a anunţat data de 15 iulie 2011 ca termen limită al încheierii poliţei de asigurare obligatorie a locuinţei, interpretând că primul an de aplicare a expirat. Însă legea spune că această obligaţie de asigurare a locuinţei devine efectivă de la 90 de zile de la adoptarea normelor de aplicare a actului normativ. În primul an, proprietarii sunt obligaţi să-şi asigure locuinţele împotriva dezastrelor naturale (cutremure, alunecări de teren şi inundaţii), urmând să reactualizeze poliţele după expirarea perioadei de un an.

Conform Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, populaţia devine obligată să asigure locuinţele abia după adoptarea normelor publicate în Monitorul Oficial la data de 6 mai 2011.


CITEȘTE ȘI: Asigurarea obligatorie nu acoperă întreaga valoare a casei. Cât costă asigurarea integrală?


18 July 2011