Companiile de asigurări din China plasează sute de milioane de lire sterline în proprietăţi imobiliare din Londra. Clădirea Lloyd's, o construcţie-simbol a capitalei britanice, a fost achiziţionată de a treia mare companie de asigurări din China. Specialiştii observă în această perioadă diversele acţiuni ale investitorilor asiatici de a-şi consolida poziţia în piaţa londoneză de real estate.

30983-lloyd.jpgO companie de asigurări din China a plătit circa 300 milioane euro (260 milioane lire sterline) pentru faimoasa clădire Lloyd’s, din Londra. Ping An Insurance Group a achiziţionat turnul de aproape 100 metri de la fondul german Commerz Real, aceasta fiind prima tranzacţie imobiliară făcută de o companie chineză pe piaţa imobiliară din capitala britanică.

„Aceasta va rămâne o tranzacţie de referinţă în piaţă, având în vedere că este prima achiziţie imobiliară peste hotare a unei companii de asigurări din China. Reprezintă o intrare în forţă pe piaţa londoneză a chinezilor de la Ping An şi ilustrează dominaţia investitorilor străini în Londra, din acest moment”, consideră Jon Crossfield, directorul companiei imobiliare Savills Londra.

Concepută de arhitectul Richard Rogers, cel care a proiectat şi Centrul Pompidou din Paris sau sediul CEDO din Strasbourg, clădirea Lloyd’s are o înălţime de 88 metri. Este faimoasă datorită designului inovativ – lifturile şi instalaţiile pentru apă sau pentru climatizare sunt amplasate pe exteriorul clădirii, pentru o economie masivă de spaţiu. De asemenea, organizaţia English Heritage subliniază că această construcţie este „recunoscută la nivel universal drept una dintre clădirile-cheie ale epocii moderne”.

  • Clădirea Lloyd’s a fost inaugurată în anul 1986, fiind una dintre construcţiile-simbol ale cartierului financiar City of London
  • Clădirea de birouri cu 14 niveluri a fost achiziţionată de germanii de la Commerz Real în 2005, pentru 231 milioane lire sterline, fiind închiriată de compania asigurări Lloyd’s of London până în anul 2031

Investiţiile asiatice în sectorul real estate din cartierul financiar al Londrei au urcat simţitor din 2009 şi până acum, de la 135 milioane lire sterline, în urmă cu trei ani, la 1,25 miliarde lire sterline în 2012. Companiile chineze au anunţat investiţii masive în piaţa imobiliară londoneză, pentru anul acesta: reprezentanţii ABP Chinese au declarat că vor investi circa un miliard lire sterline pentru a transforma Royal Albert Dock în port de afaceri, iar grupul Dalian Wanda a anunţat luna trecută că va investi circa 700 milioane lire sterline în construcţia unui hotel de lux.

 

NU RATA: Banii asiatici, salvarea Europei. Cum întâmpină România investitorii chinezi?

 
 

8 July 2013