În timp ce anumite ţări europene se luptă să iasă dintr-o criză imobiliară ce pare fără sfârşit, în Londra lucrurile sunt cu totul şi cu totul altfel. Proprietarii londonezi cer din ce în ce mai mulţi bani pe locuinţele scoase la vânzare, iar luna aceasta a fost înregistrat un record al ultimilor doi ani.

21552-londra_panorama.jpgPreţul pentru care sunt scoase la vânzare proprietăţile din Londra creşte simţitor de la o lună la alta. Numai din septembrie şi până în octombrie, suma medie pretinsă pentru un imobil londonez a urcat cu 5,2%, conform Rightmove Plc, cel mai mare site imobiliar din Anglia. Creșterea vine după ce, în septembrie, preţul mediu cerut deja se mărise cu 2,4%, faţă de luna august. Preţul mediu pentru o locuinţă londoneză ajunge astfel la 450.210 lire sterline (circa 514.000 euro), cea mai mare valoare atinsă în ultimii doi ani (din octombrie 2009).

Cererea pentru proprietăţile londoneze a fost impulsionată de clienţii înstăriţi, care dispun mulţi bani în numerar. De asemenea, preţul imobilelor a crescut şi din cauza crizei datoriilor din Zona euro, deoarece oamenii de afaceri caută acum să investească în bunuri cu un grad de risc mai scăzut.

„Dacă preţurile sunt percepute ca fiind în creştere, atunci cumpărătorii se panichează, deoarece au impresia că locuinţa ideală nu le va mai fi accesibilă. Şi atunci simt nevoia să ia măsuri urgent. Astfel se ajunge la o mărire a volumului de tranzacţii", declară Miles Shipside, directorul companiei imobiliare Rightmove, citat de Bloomberg.

Preţul cerut pentru locuinţele din Kesington şi Chelsea (cele mai scumpe cartiere londoneze) a urcat cu 6,6% lunar, conform datelor Rightmove. Astfel că valoarea medie a unei locuinţe situate în aceste cartiere exclusiviste este de 1,92 milioane lire sterline (aproape 2,2 milioane euro).

Diferențe majore între anumite zone ale țării

La nivel naţional, preţul cerut a crescut cu 1,2 procente, faţă de anul trecut, valoarea medie a unei locuinţe ajungând în luna octombrie la aproape 240.000 lire sterline (peste 270.000 euro).

Luna aceasta s-au înregistrat creşteri de preţ în şase regiuni din Anglia şi Wales, din cele zece monitorizate de compania imobiliară Rightmove. Diferenţele dintre din nordul şi sudul ţării sunt acum mai mari ca niciodată, arată rapoartele companiilor imobiliare. Preţul locuinţelor este aproape dublu în sud, faţă de nord.

  • Sudul Angliei - valoarea medie a unei locuinţe depăşeşte 336.000 lire sterline (aproape 385.000 euro)
  • Nordul Angliei - valoarea medie este de puţin peste 164.000 lire sterline (aproape 188.000 euro)

În Londra, în luna octombrie, s-au înregistrat măriri de preţ în toate cartierele, mai ales din cauza faptului că sunt mai puţine proprietăţi de vânzare. Numărul locuinţelor scoase la vânzare a scăzut la aproape 16.000 (în octombrie 2011), adică cu 14% mai puţin faţă de aceeaşi lună a anului trecut, arată datele Rightmove.

CITEȘTE ȘI În Londra proprietăţile de zeci de milioane de euro sunt în mare vogă


17 October 2011