Piaţa imobiliară din România şi-a găsit un echilibru fragil, în 2010. Chiar dacă preţurile au continuat să scadă considerabil, ieftinirile au fost ceva mai mici decât în anul anterior. După cum era de aşteptat, cel mai mare şoc la nivel de ieftiniri s-a resimţit în Bucureşti, unde înainte de criză se găseau cele mai scumpe proprietăţi, la nivel naţional. De cealaltă parte, sunt însă şi zone care au început deja scumpirile.

23603-60553719.jpgÎn medie, preţurile caselor şi apartamentelor au scăzut cu puţin peste 4% anul trecut, comparativ cu 2010. În acest moment, proprietăţile din România au ajuns la valoarea pe care o aveau în anul 2006. Calculul a fost făcut la nivel naţional, de EFG Eurobank Property Services, subsidiară a grupului Eurobank EFG. Această evoluţie arată o uşoară notă optimistă: per total, în anul 2011, scăderea a fost mai mică decât cea resimţită în 2010.

„Preţurile proprietăţilor rezidenţiale au scăzut în medie cu 4,3% în 2011 faţă de 2010, într-un ritm ceva mai lent în comparaţie cu reducerea de 4,6% înregistrată între 2009 şi 2010, indicând o continuare a tendinţei descrescătoare care a început la mijlocul anului 2008” se arată în raportul EFG Eurobank Property Services.

Evenimentele politice şi economice au dezechilibrat piaţa imobiliară, la începutul anului trecut

Singurul moment de creştere susţinută din anul 2011 a fost primul trimestru. Atunci, preţurile au crescut cu o medie de 0,5%. A urmat însă o perioadă nefastă, generată de scăderile de salarii şi concedierile masive.

  • Astfel, în al doilea trimestru al lui 2011, media ieftinirii la nivel naţional a fost de 1,3%
  • În al treilea trimestru, probleme s-au acutizat iar piaţa imobiliară a căzut cu încă 2,4%
  • Abia în ultimul trimestru al anului s-a simţit un echilibru, iar scăderile au fost de 0,7%.

Cele mai mai scăderi s-au simţit la nivelul Bucureştiului, atât în oraş, cât şi la periferie. Celelalte oraşe din top s-au păstrat la o distanţă considerabilă.

  • Astfel, în Bucureşti, ieftinirile au fost de 9,9% în cazul centrului şi 11,3%, în cazul periferiei
  • Urmează regiunea Dunăre, cu ieftiniri medii de 5,2%
  • Muntenia, cu 5,1%
  • Zona de Sud, cu scăderi de 5%
  • Şi zona de Vest, cu scăderi de 3,7%

În zona Ilfov s-au marcat cele mai mari scumpiri din ţară

Există însă şi zone care par să îşi fi găsit stabilitatea, potrivit indicilor EFG Eurobank Property Services. Deşi foarte aproape de Bucureşti, regiunea Ilfov nu a fost contaminată la nivel de scăderi masive ale preţurilor. De fapt, raportul EFG notează creşteri de 1,3% în medie, în sectorul agricol. De asemenea, regiunile Centru şi Dunăre, au înregistrat valori uşor în creştere de la un trimestru la altul, de +1,1% respectiv, de +0,4%. Exact acestea sunt cifrele care îi încurajează pe experţii imobiliari să spună că, deşi încă în scădere, piaţa imobiliară locală se îndreaptă în direcţia cea bună.

„Creşterea preţurilor, pentru anumite regiuni şi oraşe la nivel trimestrial trebuie tratată cu precauţie. Cele mai multe evoluţii trimestriale sunt generate de sezonalitate. O perspectivă mai sigură este cea a indicilor anuali, care încorporează discrepanţele şi pot fi transformate într-un total pe baza căruia se pot face previziuni”, se arată în acelaşi raport.

La nivel de oraşe, Brăila are cea mai echilibrată piaţă imobiliară

La nivelul marilor oraşe, Brăila se află în fruntea performanţelor trimestriale, înregistrând o cifră anuală de creştere pozitivă, urmată de Oradea, în timp ce Galaţi şi Brăila sunt singurele oraşe mari cu o creştere pozitivă a preţurilor, atât la nivelul indicelui trimestrial, cât şi al celui anual. Indicii celorlalte oraşe prezintă o contracţie moderată a preţurilor, majoritatea demonstrând o performanţă îmbunătăţită în ultimul trimestru comparativ cu trimestrul anterior.

„În concluzie, preţurile locuinţelor din România rămân pe un trend descrescător. Totuşi, în 2011, au apărut semne de stabilizare. În unele cazuri, indicii trimestriali arată posibile corecţii ale dezechilibrelor structurale, în timp ce performanţele mai bune ale anumitor sectoare sau tipuri de unităţi oferă indicii ale unor potenţiale evoluţii pozitive în cursul anului 2012”, conchid specialiştii EFG Property Services.

CITEŞTE ŞI: Preţurile scad, valoarea rămâne. Află care sunt cele mai bine cotate zone pentru terenuri şi case

 

27 February 2012