Bancile instituie, in favoarea statului, asupra imobilelor achizitionate prin programul "Prima Casa", un drept de ipoteca de rangul I pe toata durata contractului de creditare, cu interdictia de vanzare a locuintei pe o perioada de 5 ani, a decis Guvernul, precizeaza NewsIn.

5315-1244182452.jpg"Asupra imobilelor achizitionate in cadrul programului "Prima Casa" bancile instituie si reinnoiesc in favoarea statului roman, reprezentat de Ministerul Finantelor, un drept de ipoteca de rangul I pe toata durata contractului de creditare, cu interdictia de vanzare a locuintei pe o perioada de 5 ani", potrivit OUG adoptate miercuri de Guvern si publicate joi in Monitorul Oficial.


Creantele rezultate din garantiile acordate
si platite institutiilor de credit in cadrul acestui program sunt creante bugetare, a caror recuperare se face prin executare silita de ANAF.

"Valorificarea bunului care face obiectul contractului de garantie, in cadrul procedurii de executare silita (...), se efectueaza de catre organele competente ale ANAF. Sumele incasate sunt venituri la bugetul de stat", potrivit actului normativ. In titlul executoriu, suma de plata va fi inscrisa in moneda nationala.

Plafonul anual al garantiilor care pot fi emise, conditiile de acordare a acestora si de eligibilitate a bancilor si a persoanelor fizice beneficiare, precum si regulile de gestionare a garantiilor se stabilesc prin norme ce vor fi aprobate prin HG, in 15 zile de la data intrarii in vigoare a OUG publicate joi in Monitorul Oficial.

Ministerul Finantelor si Fondul de Garantare vor incheia o conventie prin care se vor stabili drepturile si obligatiile partilor in derularea programului Prima Casa.

5 iunie 2009