Piaţa imobiliară din SUA dă semne de revenire, dar vor mai trece destui ani până când proprietăţile vor mai atinge valorile înregistrate înaintea recentei prăbuşiri imobiliare, consideră analiştii americani. La nivel naţional, preţul locuinţelor este cu o treime mai mic faţă de începutul lui 2007, dar există state în care proprietăţile s-au devalorizat mult mai puternic, astfel că ar putea trece chiar şi 40 de ani până când proprietarii îşi vor vinde casele la preţurile de altă dată.

26617-home-sales.jpgPreţul de tranzacţionare al locuinţelor va urca anual cu 3,7% în următorii cinci ani, prognozează compania de consultanţă financiară Fiserv. Însă chiar şi cu o astfel de creştere, valoarea locuinţelor tot va rămâne cu 20% mai mică faţă de vârful atins în urmă cu cinci ani. La rata de creştere prognozată, preţul mediu la nivel naţional va mai atinge valoarea maximă de 238.000 dolari abia în 2023, iar în zonele grav afectate de criză ar putea dura chiar mai mult.

„Există zone în SUA care au fost puternic afectate de recesiune, unde proprietăţile imobiliare s-au devalorizat extrem de mult, astfel că ar putea dura câteva decenii până când preţurile ar reveni la nivelul de altă dată”, consideră economistul David Stiff, reprezentant Fiserv.

Pieţele imobiliare cu un lung drum de străbătut până la recuperarea completă sunt cele care au fost ţinta investiţiilor frenetice de la mijlocul anilor 2000, precum California, Florida, Arizona sau Nevada.

  • În California, preţul locuinţelor va înregistra un ritm mai rapid de creştere, de 4,4%/an în următorii cinci ani, conform estimărilor Fiserv. Însă piaţa imobiliară este mult mai afectată faţă de alte zone, locuinţele devalorizându-se cu 46% în ultimii cinci ani
  • Proprietarii din Nevada au cel mai mult de aşteptat până îşi vor vinde casele la preţurile de altă dată. Locuinţele s-au devalorizat cu aproape 60%, iar Fiserv estimează creşteri anuale de preţ de numai 2,3%, astfel că va dura circa 40 ani până când preţul va reveni la nivelul din 2007

În schimb, există zone ale SUA unde criza imobiliară nu a ajuns. În aceste state, cei care au cumpărat o locuinţă în 2007 ar avea de câştigat dacă ar vinde-o acum. În Dakota de Sud, Texas sau Virginia, preţul locuinţelor este uşor mai ridicat decât în urmă cu cinci ani. Spre exemplu, în Dakota de Nord, boom-ul petrolier a dus la o creştere bruscă a cererii, astfel că preţul a urcat cu aproape 18% în ultimii cinci ani.

În state precum Iowa, Oklahoma sau Nebraska, locuinţele au aproximativ aceeaşi valoare ca acum cinci ani, ca şi în Kentucky , Vermont sau Alaska. În aceste zone, s-au înregistrat creşteri nesemnificative de preţ în perioada boom-ului imobiliar, astfel că nici scăderile nu au fost importante.

CITEȘTE ȘI: Miliardarul american care vrea să ridice un Las Vegas în Europa şi-a început cariera ca vânzător de ziare


27 September 2012