Centrul Lisabonei nu este la fel de atractiv pentru investitori ca alte mari capitale europene. Deși pare greu de crezut, în capitala Portugaliei, proprietăţile centrale sunt scumpe şi puternic degradate. Există însă şi zone unde vânzările merg foarte bine, iar mulţi dintre cei care vor să cumpere sunt cetăţeni străini.

LisabonaLisabona a devenit unul dintre oraşele populare printre investitorii străini interesaţi de proprietăţi imobiliare. Datorită climei calde și a peisajelor, tot mai mulți turişti au ales să-şi extindă vacanțele pe termen nedefinit, astfel că și-au cumpărat o casă de vacanţă în Lisabona. Au avut de unde alege, căci oferta de locuinţe este variată. Dar interesul ridicat pentru proprietăţile din capitala Portugaliei a urcat și preţul. S-a ajuns astfel ca Lisabona să aibă locuinţe considerabil mai scumpe decât de restul ţării. Cu toate acestea, cei interesaţi să devină proprietari pot încheia afaceri foarte bune, dacă au răbdare să caute și să facă mici compromisuri asupra zonei.

Unele dintre cele mai dorite cartiere sunt suburbiile din nordul Lisabonei - Mafra, Sintra și Cascais, precum și Sesimbra și Setubral, acestea din urmă fiind poziționate pe coastă, la sud de centrul orașului.

Apartamente deservite de închiriat

Cu toate că apartamentele deservite au devenit populare printre chiriașii din Lisabona abia de curând, acestea sunt disponibile într-un număr mare pe piața imobiliară, în mod special pe coastă, unde chiriașii sunt răsfățați cu panorame oceanice spectaculoase. Deși acestea au prețuri de închiriere mult mai mari decât apartamentele standard, acest motiv este pentru că sunt un etalon al stilului. Acestea sunt complet mobilate și utilate, în plus beneficiază de o serie de avantaje, precum piscină, grădini pitorești și servicii de menaj.

Valoarea medie a chiriei, conform Numbeo Cost of Living:

• Apartament cu o cameră, în centrul orașului: 540 euro/lună
• Apartament cu o cameră, în zonă semicentrală și periferică: 350 euro/lună
• Apartament cu trei camere poziționat central: 1.050 euro/lună
• Apartament cu trei camere poziționat semicentral și periferic: 730 euro/lună

Achiziţia de locuinţe

Achiziționarea de proprietăți imobiliare în capitala Portugaliei poate fi destul de înșelătoare pentru străini, care sunt sfătuiți să caute asistență juridică de la personal calificat. Orice avocat contractat va avea grijă de toate detaliile, precum verificarea titlului de proprietate și punerea la punct a tuturor actelor. 

Preţuri medii de achiziţie:

• 2.400 euro/mp pentru locuințe poziționate central
• 1.250 euro/mp pentru locuințe în zone semicentrale și periferice

Sursa: Numbeo Cost of Living

De asemenea, este nevoie de serviciile unui notar pentru a înregistra oficial tranzacția, taxa percepută de obicei pentru acest gen de serviciu fiind în jurul a cinci procente din valoarea tranzacţiei. Peste toate taxele legale și prețul stabilit, mai există o taxă de transfer al proprietății, care este tot de cinci procente din costul final.

Este esențial de găsit un agent imobiliar de încredere în Lisabona, vorbitor de limba engleză, deoarece acest lucru face diferența între o tranzacție simplă, fără complicații și una care se poate întinde pe luni întregi, plină de probleme neprevăzute, sfătuiesc specialiştii. O idee bună este studierea mai multor agenții imobiliare înainte de semnarea oricărui contract de exclusivitate, verificarea pe internet a site-urilor unde sunt postate părerile clienților.

Inima oraşului, îmbătrânită şi abandonată

Capitala lusitană a fost oarecum părăsită de localnicii săi, din cauza degradării clădirilor și a costului ridicat pe metru pătrat comparativ cu salariile locale. Sunt destule case goale în cartiere celebre ale centrului istoric, precum Chiado, Baixa, Alfama sau Alcantara. Priveliștea stradală este contrastantă între vechi și nou, între sărăcie și bogăție: între sedii de bănci, magazine de lux și hoteluri sunt construcții aflate într-un stadiu avansat de distrugere. Astfel, Lisabona și Porto sunt clasate în fruntea orașelor Uniunii Europene care şi-au pierdut semnificativ din numărul de locuitori din 1999 și până astăzi, având cel mai mare procentaj de locuitori de peste 65 de ani - 24%.

În ultimii 30 de ani, populația Lisabonei a scăzut de la 800.000 la 500.000 de locuitori. Principalul vinovat este prețul metrului pătrat, care este de două, chiar trei ori mai scump în Capitală decât în zonele limitrofe. Potrivit cifrelor primăriei, un sfert dintre locuitorii acestui oraș trăiește sub limita sărăciei. În cealaltă extremă sunt cei cu venituri mari, care pot cumpăra fără probleme proprietăți imobiliare. În cele mai multe cazuri, aceștia s-au mutat în zonele mai bine cotate, cum ar fi Estoril și Cascais.

Perioada îndelungată de control al chiriilor este un alt motiv pentru decăderea pieței imobiliare portugheze. Lisabona poate fi analizată ca studiu de caz pentru cum poate fi distrus un oraș fără să fie bombardat. Proprietarii se plâng continuu de îngheţarea chiriilor la niveluri derizorii, situație care nu permite finanțarea lucrărilor de renovare. Aceste legi au încurajat proprietarii să se mute spre periferii sau în afara orașului, abandonând centrul decăzut. Astfel că, potrivit unui recensământ din 2008, Lisabona număra 4.000 imobile dezafectate, dintr-un total de 55.000

CITEȘTE ȘI Să fugim în vacanţă: Lisabona 

 

7 May 2011