Piaţa imobiliară din Bulgaria înregistrează creşteri, spre surprinderea multor analişti imobiliari care vorbeau de scăderi şi în prima parte a lui 2011 şi apreciau că oferta va depăşi cu cererea. O veste bună atât pentru bulgari, cât şi pentru investitorii străini care au investit puternic pe vremea când şi în Bulgaria era frenezie imobiliară.

17620-bulgaria.jpg„Cu surprindere remarcăm că indicatorii din piaţă, la momentul acesta, sunt pozitivi. Anul acesta am sesizat o creştere a numărului de tranzacţii. Cele mai multe plăţi s-au efectuat cu bani în numerar, poate şi pentru că în ultimii doi ani lumea a aşteptat momentul potrivit pentru a cumpăra" spun analiştii citaţi de Novinite.

2010 a adus scăderi de preţ de 25-30%

Preţul mediu al proprietăţilor imobiliare din Sofia atinsese în 2008 pragul maxim - 709 euro/mp (1.418 leva). De atunci a tot scăzut, ajungând la sfârşitul anului trecut la 480 euro/mp (960 leva).

Anul acesta situaţia a început să se îmbunătăţească. În Sofia a apărut cerere mare pentru locuinţele noi situate de-a lungul liniei de metrou. Specialiştii estimează că tot Capitala va fi cea care va oferi stabilitate pieţei imobiliare bulgare.

Litoralul bulgăresc

Bulgaria a intrat în topul celor mai bune destinaţii de vacanţă pentru anul 2011, conform Lonely Planet CNN. Numărul tot mai mare de turişti care merg pe litoralul bulgăresc a dus şi la dezvoltarea turismului la particulari.

„Nu există conceptul de particulari bulgari aşa cum este înţeles în România. Este vorba de proprietarii de apartamente noi de lux pe litoralul bulgar, în complexele rezidenţiale noi, care îşi închiriază în regim hotelier apartamentele pe perioada verii. Se asigură curăţenie, menaj şi toate serviciile exact ca la orice hotel de lux" afirmă Daniel Popa, manager Bulgaria Invest.

Ce înseamnă „apart-hotel"?

Conceptul de „apart-hotel" este doar un nume pentru activitatea de a scoate bani din locuinţa de vacanţă. Ansamblurile rezidenţiale bulgăreşti îşi atrag clienţii în primul rând cu panorama deosebită. Majoritatea apartamentelor se află la mai puţin de 500m de plajă şi au vedere spre mare. O diferenţă faţă de partea românească a Mării Negre este că cele mai multe apartamente construite pe litoralul bulgăresc sunt incluse în reţeaua hotelieră. Deci clientul care îşi ia un apartament are, din start, posibilitatea de a-l închiria în regim hotelier.

Cea mai uşoară modalitate pentru proprietar este să închirieze apartamentul prin agenţiile de turism. Acestea închiriază mai departe, la un preţ stabilit de ele, în funcţie de câte stele i se dau complexului rezidenţial şi amenajării interioare.

Varna

În Varna preţul mediu al apartamentelor din centru este de 1.240 euro/mp, dar scade spre marginea oraşului, ajungând la 780 euro/mp.

Chiria medie aici este 170 euro/lună la marginea oraşului şi creşte la 230 euro/lună în centru, pentru un apartament cu un dormitor. Pentru apartamentele cu trei dormitoare, chiria medie este de 400 euro/lună în centrul oraşului şi scade până la 300 euro/lună la periferie.

Albena

Numărul unu în alegerile românilor, Albena este o staţiune preferată în mod special de familii, deoarece oferă facilităţi copiilor, inclusiv grădiniţe. Aici sunt aproximativ 15.000 de locuri de cazare, în 43 de hoteluri între 2 şi 5 stele.

Se găsesc foarte multe case şi vile de vânzare, cu preţuri de la 50.000 euro (pentru o casă ce necesită renovare) până la 350.000 euro (pentru o vilă construită recent, cu piscină şi panoramă spre mare.

Nisipurile de Aur

Staţiunea se desfăşoară pe teritoriul parcului naţional „Nisipurile de Aur", îngrijit cu multă atenţie de ecologişti. Acesta este unul dintre motivele pentru care aici se găsesc apartamente care sar de 1.000 euro/mp. Sunt multe complexuri rezidenţiale la distanţă mică de plajă, în apropiere de porturi, cererea este mare şi atunci proprietarii profită de aceste avantaje. Un aparthotel de 47 mp este scos la vânzare la un preţ de 61.500 euro.

Sunny Beach

Cea mai mare staţiune de pe litoralul bulgăresc, cu peste 150 de hoteluri, Sunny Beach a apărut în 1958. Dezvoltarea a venit însă în ultimii cinci-şase ani, iar tendinţă este de a se construi ansambluri de apartamente, ceea ce a modificat complet vestul staţiunii.

Apartamentele complet mobilate pornesc de la 450 euro/mp şi pot ajunge la 1.000 euro/mp, în funcţie de distanţa faţă de plajă, de investiţia în design-ul interior şi de stelele pe care le are complexul rezidenţial în care este situat apartamentul.

Află şi cât te-ar costa o vacanţă de 1 Mai pe litoralul bulgăresc.


17 April 2011