Initiata in vremuri de crestere economica, modernizarea TNB, un proiect gigant de 50 de milioane de euro, este un magnet pentru constructori. Cu aceasta suma se poate face o cladire de birouri de 30 de etaje.

sursa: filipalex.wordpress.comZece companii si consortii se lupta pentru contractul de reabilitare si extindere a Teatrului National Bucuresti (TNB), cu o valoare de peste 51 mil. euro fara TVA, aceasta fiind cea mai mare investitie demarata de stat in sectorul constructiilor civile anul acesta.

In plina criza economica, Guvernul vrea sa construiasca un teatru national ca la Londra, dupa modelul cladirii Barbican Hall, in loc sa aloce bani pentru reabilitarea retelelor de apa si a infrastructurii.

In plus, din cauza scaderii investitiilor imobiliare, companiile de constructii s-au reorientat catre investitiile publice, unde competitia este mult mai acerba ca in anii trecuti.

In cursa pentru castigarea proiectului se afla unele dintre cele mai mari companii din constructii, cu afaceri totale de peste 700 mil. euro, precum Bog'Art (Raul Doicescu), ACMS (familia Tanasoiu), Rotary Constructii (Mihai Leonard Rotaru), Aedificia Carpati (Petre Badea), Dafora (Gheorghe Calburean) si UTI Instal (Tiberiu Urdareanu), Comnord (Sorin Creteanu) si companii straine ca Sedesa (Spania), Alpine (Austria), Strabag (Austria).

Ofertele au fost deschise pe 9 februarie, desi initial termenul limita era stabilit la 25 februarie, in urma a peste 20 de solicitari din partea companiilor interesate.

Ministerul Culturii va anunta cel mai probabil in luna aprilie castigatorul licitatiei, dupa ce va trece perioada contestatiilor.

"Din experienTa anterioara, la un numar atat de mare de participanti, cel mai probabil ca dupa perioada de evaluare a ofertelor vor aparea contestatii din partea celorlalte firme. Termenul de depunere a contestatiilor este de zece zile de la desemnarea castigatorului, iar perioada de solutionare este de maxim de 20 de zile. Astfel un castigator final ar putea fi anuntat abia peste cel putin doua luni", a declarat Bodgan Trambaciu, managerul de proiect din cadrul Ministerului Culturii si Cultelor.

Proiectul modernizarii Teatrului National Bucuresti, prezentat oficial in 2008, avea initial o valoare de investitie de 40 mil. euro, care a ajuns in prezent la peste 51 mil. euro. Din total circa 27 mil. euro vor proveni de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), in urma unui acord incheiat cu Guvernul Romaniei in 2007.

"Mi se pare un lux prea mare acest proiect in actualele conditii economice. Prioritatea Guvernului ar trebui sa fie investitiile in retele de apa, de drumuri, in loc sa se aloce bani pentru cladirea TNB, care mai poate astepta sau poate fi intretinuta pana cand se va finaliza criza economica", spune Florian Florescu, directorul general al Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Constructii (ARCOM).

Cladirea TNB va fi realizata dupa modelul Teatrului Barbican Hall din Londra, urmand sa fie transformata intr-un centru cultural care sa fie deschis de dimineata pana seara tarziu.

Potrivit proiectului, numarul locurilor in salile de spectacol va fi aproape dublu, de la 1.720, la peste 3.100. Proiectarea cladirii TNB din Piata Universitatii a inceput in 1963, insa teatrul a inceput sa functioneze in acest sediu zece ani mai tarziu, fiind inaugurate pe rand trei sali: Sala Mare, Sala Studio si Sala Atelier.

Firmele si consortiile ale caror oferte au fost selectate pentru alegerea castigatorului sunt Aedificia Carpati - Romtest Electronic, Rotary Constructii - ACM4 Bucuresti, Sedesa Obras y Servicios (Spania) - Euro Construct International, Midanne Invest Grup - Euroconstruct din Timisoara, Intercantieri Vittadellor - Sacaim Societa per Azioni Cementi Armati din Italia, Alpina Bau (Austria) - Comnord, Bog'Art, ACMS, consortiul Dafora-UTI Instal si Strabag AG (Austria).

Dupa deschiderea ofertelor, perioada de evaluare a acestora este de 40 de zile lucratoare, dupa care urmeaza sa fie anuntat castigatorul licitatiei.

In termen de zece zile de la anuntarea castigatorului, celelalte firme participante au dreptul sa depuna contestatie, perioada de solutionare a acestora fiind de circa 20 de zile. Contractul are o valoare estimata de 215,2 mil. lei (51 mil. euro) fara TVA si o perioada de executie de 28 de luni.


 

 

Sursa

18 February 2010