La începutul anului viitor îşi va deschide porţile muzeul Salvador Dali din St. Petersburg, Florida. La evenimentul care va avea loc pe 11 ianuarie 2011 va participa şi Alteţa Sa Regală Infanta Cristina a Spaniei.

14016-dali.jpgNoua clădire, a cărei construcţie a costat 36 de milioane de dolari, oferă un spaţiu dublu faţă de cel de care beneficiază în prezent muzeul. Astfel, din ianuarie 2011 acesta se va întinde pe mai bine de 6170 mp. Potrivit www.luxist.com, construcţia imobilului a început în decembrie 2008 şi a pus accent pe rezistenţă, astfel încât muzeul va rămâne în picioare chiar dacă zona va fi afectată de un uragan de gradul cinci.

Alegerea locaţiei a fost cât se poate de inspirată, având în vedere faptul că originile muzeului Salvador Dali se află chiar în St. Petersburg, unde în 1982 a luat fiinţă muzeul Salvador Dali, după ce oraşul a oferit sprijin financiar colecţionarului A. Reynolds Morse şi soţiei acestuia, Eleanor Reese, pentru a putea găzdui numărul mare de opere de artă pe care le deţineau.

În momentul de faţă, acest muzeu conţine mai multe capodopere ale lui Dali decât orice alt muzeu din lume şi se poate lăuda cu cea mai mare colecţie din afara Spaniei. Anual, aici vin peste 200.000 de vizitatori, care cresc veniturile oraşului cu aproximativ 50 de milioane de dolari.

Muzeul Dali va găzdui în 2011 o expoziţie specială intitulată "Viva la Revelacion!", în cadrul căreia vor fi expuse toate cele 2.140 de tablouri din colecţia permanantă şi care va scoate în evidenţă cele mai importante opere de artă ale acesteia, pentru a sărbători inaugurarea noii clădiri.


1 October 2010