Ea este probabil cea mai cunoscută voce feminină de radio din România, iar el - solistul trupei „Bere gratis". Amândoi sunt născuţi şi crescuţi în Bucureşti, aşa că au ştiut de ce trebuie să se ferească atunci când au început să-şi caute o casă în care să-şi crească liniştiţi fetiţa, pe micuţa Teodora.

16434-principala.jpg„Stau în Bucureştii Noi. Adică într-o zonă în care, pe vremuri, cel puţin aşa spune istoria locului, sau, mă rog, aşa spun localnicii, locuiau ceferişti. Este o zonă în expansiune, este o zonă în nordul Bucureştiului, oarecum departe de nebunie", îşi începe povestea Liana Stanciu.

Ea, Mihai şi Teodora s-au mutat aici abia acum doi ani şi jumătate. Până atunci, prezentatoarea de radio şi televiziune a locuit şi la periferia oraşului, dar şi în buricul târgului. Însă nicăieri nu s-a simţit atât de bine ca în casa din Bucureştii Noi.

„Am stat, m-am născut în Drumul Taberei, am crescut în Drumul Taberei, după care m-am mutat în diverse zone ultracentrale. Ultimul apartament a fost chiar la Tineretului, lângă parc. Iar mirajul nu era aşa de mare. Parcul în sine nu e o chestiune extraordinară decât dacă n-ai copii. Dacă ai copii, deja acolo este un trafic uluitor, sunt mulţi căţei, erau foarte mulţi tineri cu motociclete, cu scutere, cu chestii de genul ăsta. Era periculos. Plus centrul este aglomerat de maşini parcate aiurea, pubele de gunoaie şi chestii de genul ăsta şi nu aşa mi-am dorit să o cresc pe Teodora. Şi-atunci tati a venit cu o soluţie şi ne-am mutat în Bucureştii Noi", explică Liana.

Atunci când au cumpărat imobilul, acesta nu era încă terminat. „La jumătate am cumpărat-o şi mare parte din ce s-a făcut este meritul lui Mihai. Sigur, a fost o întreagă tevatură. Putem să vorbim despre casa ideală de la a cincea casă încolo. Deocamdată încă mai facem mici ajustări, mici modificări, mai schimbăm ceva la terasă, mai facem ceva la scări, mai aranjăm iarba, mai schimbăm pavelele", povesteşte cunoscuta realizatoare de programe radio şi tv.

E drept, construirea şi amenajarea unei case cer timp şi multă muncă, însă Liana spune că, dacă ar trebui, ar putea să o ia de la capăt. „Greu de răspuns. Păi n-am terminat-o nici pe asta, cum am spus. Mai e de lucru mult la ea. Da... De ce nu? Toate chestiunile astea sunt provocări, sunt frumoase. Avem o prietenă foarte dragă, care este specialistă în decoraţiuni şi are tot felul de idei, de minuni, încropeşte tot felul de chestiuni. Iar Mihai a zis că într-o zi, când o să avem noi vacanţă, o să-i facem un buget Dorinei, iar Dorina o să facă nişte chestiuni extraordinare în casă, ca atunci când ne întoarcem să fie ca o altă casă. Încă ne bucurăm imens de ce avem".


...o casă nu foarte mare, dar care, povesteşte vedeta, a fost gândită în aşa fel încât va satisface perfect nevoile celor trei membri ai familiei pe termen lung. „Este o casă nu mai mare decât un apartament, în sensul că sunt patru camere, dacă vorbim aşa, doar că cea de-a patra, adică mansarda, are 80 de metri. Este locul în care am visat să ne mutăm eu şi Mihai când Teodora va fi suficient de mare şi va putea să îşi aducă colegii şi prietenii în vizită, iar eu şi Mihai să mergem sus şi să stăm departe de nervii pe care ţi-i aduce inevitabil un copil de generaţie 2011-2012 sau 2015 sau 2020 când va fi ea mare. Mansarda este de departe atracţie casei, are o terasă de aproape 60 de metri pătraţi, este open space, acolo sunt şi multe din chestiunile care ne plac - vinurile lui Mihai, un pian."

În fiecare an, Liana şi Mihai îşi mai cumpără câte ceva pentru casă, însă niciodată nu au aruncat cu banii. Dimpotrivă: au făcut în aşa fel încât să minimizeze costurile. „În fiecare primăvară şi vară sunt chestiuni noi, alergăm după chestiuni ieftine în septembrie. De exemplu, am cumpărat un pat de grădină din ratan, la un sfert de preţ în septembrie, pentru că nu-l mai cumpăra nimeni. Cine-şi punea aşa ceva în grădină? Şi abia aşteptăm să-l folosim. Că e încă nefolosit, zace într-un colţ", spune Liana.

A sta la curte este, fără doar şi poate, un mare avantaj. Care aduce cu sine multe altele. „Aerul. Roşiile lui tanti Gica din colţ, faptul că sunt foarte mulţi oameni foarte gospodari în jur, faptul că avem colţul nostru de aer şi locul în care să ne bem ceaşca de ceai dimineaţa, când nu alerg la radio sau când nu are Mihai o cântare. Faptul că Teodora şi-a putut permite un tobogan al ei. Din plastic, e adevărat, şi demontabil, dar e al ei. Faptul că aşa cum spuneam mai devreme, există în diagonală de noi o familie de oameni ceva mai în vârstă şi mai rustici, care încă mai cresc preparate bio: vinete, roşii şi, din când în când, mere. Şi, în cele din urmă, faptul că este departe de Bucureşti şi totuşi la şapte minute de piaţa Victoriei", punctează Liana Stanciu.

Deşi mărturiseşte că îi displac profund multe aspecte ale vieţii de bucureştean, vedeta recunoaşte totodată că i-ar fi foarte greu să plece în altă parte. „M-aş muta, nu ştiu, la Geneva sau la Sighişoara, pentru că mă enervează şoselele, aglomeraţia, faptul că un drum de şapte minute se transformă într-un drum de-un ceas la ore complicate, sau de două ceasuri la ore de maximă audienţă. M-aş muta din cauza lipsei de civilizaţie. Sigur, nu vorbesc de vecinii mei neapărat, dar strada e una din cele, nu ştiu, un milion din Bucureşti. Ca să ajung aici vin pe multe altele. Pline de gropi. Într-o dimineaţă mi-a lovit cineva maşina pentru că a alergat, şi pentru că se grăbea şi pentru că erau podurile alea imense de gheaţă care nu cedaseră încă, mai sunt şi acum pe ici, pe colo şi a alunecat efectiv şi m-a zgâriat. Sigur, nu pot să spun că era o chestiune gravisimă, dar mi-a zgâriat maşina. Mă enervează chestia asta. Mă enervează că n-avem multe chestiuni, dar, în acelaşi timp, este farmecul acestei naţii, care nu o să-şi revină niciodată. Şi dacă-şi revine nu mai e ea, deci răspunsul sincer... cred că nu."

Dacă o întrebi unde i-ar plăcea să aibă o casă de vacanţă, Liana spune că, cel puţin deocamdată, nu prea are rost să se gândească la aşa ceva, în condiţiile în care nu a mai avut o vacanţă de şase ani. „Mi-ar plăcea o vacanţă înainte de o casă... Faptul că eu merg la radio şi apoi la televiziune şi, uneori, mă duc şi la Gyuri, îmi dă puţin timp liber. De obicei asta-i în week-end. Iar în week-end e tati prins. Fie cu radioul, fie cu cântările, fie cu deplasările, concerte, turnee, chestii. Noi suntem într-un contratimp aproape perfect. Aşa că, şi dacă aş avea o casă, undeva, cred că n-aş avea vreme să mă duc la ea. Mama lui Mihai, care este plecat demult din ţară, s-a întors şi şi-a luat o bucăţică în zona Covasna. Mă crezi că n-am ajuns decât o singură dată acolo? Ce să fac eu cu o casă de vacanţă? E prea mult pentru mine."

Asta nu înseamnă că Liana nu visează la un loc al ei, aflat într-una dintre destinaţiile sale preferate. „Îmi place în continuare, sunt îndrăgostită de Sighişoara, pentru aer, chiar şi pentru oameni, pentru felul în care se conservă lucrurile acolo, pentru modestia unor oameni. Mi-ar plăcea, de asemenea, o suburbie din Atena. Nu în Plaka, unde-i totul lemnos, dar undeva pe malul Mediteranei. Undeva unde e cald. M-am săturat de frig. Eu sunt născută în mijlocul verii şi mă obişnuiesc greu cu frigul. Şi când mă obişnuiesc vine câte un val de căldură".


13 February 2011