Radu Graţian Gheţea, preşedintele CEC şi al Asociaţiei Române a Băncilor, spune că indiferent de îndemnul FNG, banca pe care o conduce nu marşează în programul Prima Casă 4 atât timp cât protocolul-cadru pentru bănci nu este gata. Alte bănci care fac parte din ARB aşteaptă de asemenea acelaşi act. Riscurile sunt prea mari, spune Gheţea. Se poate ajunge chiar în momentul în care BNR să respingă normele de creditare tocmai pentru că lipsesc aceste date care ar trebui stabilite între bancă şi fond, a declarat în exclusivitate pentru IMOPEDIA.ro preşedintele CEC.

18482-12_ghetea_evz_7c6819f8bd.jpgExperienţa te învaţă, spune Gheţea ca motivaţie la faptul că nu vrea să facă niciun pas în faţă înainte să primească de la FNG proiectul de convenţie pentru Prima Casă. El este de părere că aceste prevederi trebuie introduse fără de greş în normele de creditare care urmează să fie supuse aprobării BNR. Preşedintele ARB consideră că este absolut neproductiv să ardă etape intermediare într-un demers atât de complex cum este un nou program Prima Casă.

„Eu sunt bancher de 40 de ani şi ştiu foarte bine ce înseamnă să faci nişte norme pe care să le trimiţi la Banca Naţională pentru aprobare. Trebuie să ai în ele absolut toate elementele, inclusiv cele legate de protocoalele bilaterale pe care le ai cu Fondul de Garantare. Altfel, riscul este ca BNR să nu ţi le aprobe şi ţi le dă înapoi, spunând să introduci şi ce lipseşte.", a declarat pentru IMOPEDIA.ro Radu Graţian Gheţea.

Gheţea: dacă avem totul pus la punct, obţinem mai uşor ce vrem

Preşedintele CEC nu acuză însă băncile care aleg să meargă pe variantă prezentată de FNG, precum nu combate nici poziţia oficială a Fondului de Garantare. Potrivit unui comunicat al fondului, băncile au obligaţia de a-şi actualiza normele interne de creditare şi de a le supune spre aprobare Băncii Naţionale a României, independent de publicarea protocolului-cadru.

„Protocolul-cadru nu poate completa sau schimba conţinutul actelor normative de nivel superior. Băncile au făcut fiecare propriile observaţii care au fost discutate, coroborate şi preluate de Fond în forma definitivă a protocolului-cadru, transmisă către Ministerul Finantelor Publice în data de 9 mai", se arată într-un comunicat transmis de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri ca reacţie la unele declaraţii ale preşedintelui ARB, Radu Gheţea.

„Fiecare are propria gândire. Dacă domnul Saramet aşa consideră, eu ca bancher consider altceva. Nu cred că avem un diferend de opinie. Eu vorbeam de care este timingul la mine, dânsul vorbeşte despre un timing pe care îl consideră dânsul. Unele bănci pot merge mai departe, altele aleg să aştepte să vadă protocolul în forma lui finală. Fiecare are un mod de abordare, eu prefer să abordez o problemă când totul este pus la punct şi aşa cred că e mai uşor de obţinut ceea ce vrei." arată Gheţea.

Trei noi bănci şi-au făcut oficială intenţia de a participa la programul Prima Casă

Radu Gheţea este de părere că băncile ar putea vedea primele norme cu avuza favorabil de la BNR abia peste trei-patru săptămâni, şi tot atunci ar putea începe şi creditarea. La programul Prima Casă 4 s-au anunţat să participe 11 bănci, cu trei mai multe faţă de acum 10 zile.

„Totalul de 11 bănci reprezintă peste 80% din volumul portofoliului de garanţiiiar FNGCIMM SA a finalizat toate procedurile interne legate de Programul Prima Casă 4.După publicarea Protocolului în Monitorul Oficial, acesta va putea fi semnat, FNGCIMM fiind capabil sa asigure demararea Programului.", se arată într-un comunicat al instituţiei.

Programul guvernamental "Prima Casă" a fost lansat în vara anului 2009, când statul a garantat creditele destinate cumpărării unei locuinţe de cel mult 60.000 euro. Începând din 2010, această limită a crescut până la 70.000 euro pentru locuinţe cu lucrări încă neîncepute şi de câte 75.000 euro pentru case noi cumpărate de persoane organizate în asociaţii. Anul acesta, guvernul a decis, ca garanţia statului la creditele contractate prin programul Prima Casă să fie redusă la jumătate, iar în program să fie incluse şi persoanele care deţin deja o casă în suprafaţă maximă de 50 metri pătraţi şi doresc un confort sporit, băncile având la dispoziţie trei luni pentru a stabili dacă acceptă noile condiţii.

Vezi aici de ce nu a demarat încă programul Prima Casă 4.

23 May 2011