Cursul valutar se remodelează în timp ce întreaga lume asistă la aprecierea dolarului față de euro. acest lucru s-a resimțit puternic în România, în ultima săptămână, când leul a pierdut aproape opt bani, în raport cu dolarul. Pierderile pe care marile companii le pot avea, în urma acestei evoluții, sunt dramatice. Mai mult, experții anticipează că vom asista permanent la această instabilitate a cursului valutar, în următorii trei-șapte ani.

37759-dolari.jpgPrima ședință valutară a acesteii săptămâni începe cu un leu în creștere față de euro, dar în scădere puternică față de dolar, ca urmare a întăririi monedei americane pe plan internațional. În ultima ședință valutară, cursul a fost de 4,4184 lei pentru în euro, în scădere cu aproape trei bani față de aceeași perioadă a săptămânii anterioare. În privința dolarului, BNR a anunțat un nivel de 4,0584 lei/dolar, o creștere semnificativă de la 3,9830 lei/dolar, cât era nivelul la finalul săptămâii anterioare. În privința francului elvețian, leul s-a apreciat, încheind săptămâna c un curs de 4,2391 lei/franc, comparativ cu 4,2474 lei/franc, cât era cursul în urmă cu o săptămână.  

Aprecierea dolarului a adus pierderi istorice companiilor americane

Din aceste evoluții, ritmul de apreciere al dolarului este cel mai îngrijorător. Datorită unei fluctuații similare, la sfârșitul anului trecut, companiile nord-americane au raportat pierderi de 18,6 milioane de dolari. Această sumă este cea mai mare daună sesizată de la debutul crizei financiare, în 2008. Explicația stă în faptul că, în momentul în care moneda americană se apreciază, consumatorii din afara SUA își pot procura mai scump produsele americane, din cauza unei puteri de cumpărare mai mici. Acest lucru se răsfrânge în mod direct asupra exportatorilor amercani, care au numai de suferit.

„Acum asistăm doar la începutul unei scenariu în care evoluția dolarului destabilizează companiile americane, dar întregul proces ar putea dura între trei și șapte ani. Este posibil ca acesta să nu apară anual, dar profiturile companiilor americane, precum și cele multinaționale, vor avea de suferit de fiecare dată când se apreciază dolarul”, explică Richard Bernstein, director executiv general al Richard Bernstein Advisors din New York.

Potrivit studiilor, pentru fiecare apreciere de 25% a dolarului, într-un interval de 12 luni, profitul pe acțiune obținut de companiile multinaționale din SUA a  scăzut cu 10%. Asemenea situații sunt numite de economiști drept „recesiune a câștigurilor”, iar specialiștii în domeniu anunță un trend negativ în acest sens.

CITEȘTE ȘI:

19 July 2015