Domeniul construcțiilor pare destul de inert, momentan, iar modul în care se construiește este același de prea mult timp. Este timpul pentru o schimbare, iar dacă acest lucru nu se întâmplă în mod natural, atunci există legi care să ne oblige să mergem în această direcție. În următorii cinci ani, locuințele noi vor trebui să își producă singure energie, construcția trebuie să se facă pe un șantier mult mai curat, iar substanțele chimice folosite trebuie reduse semnificativ. Cei care nu se supun riscă sancțiuni, conform legii în vigoare.

36870-santier.jpgUniunea Europeană a instituit legi, pentru o lume mai verde, iar construcțiile sunt pe primul plan, în acest sens. Astfel a apărut directiva Zero Energie Netă, până în anul 2020. Termenul limită este deja foarte aproape, iar în România au apărut schimbări doar pe un eșantion limitat de clienți și dezvoltatori. Momentan, clienții nu cer asemenea proiecte, iar constructorii preferă să îndeplinească dorințele clienților, chiar dacă nu corespund întotdeauna celor mai eficiente standarde din domeniu.

În cazul în care legislația UE va fi implementată într-o manieră robustă și pertinentă, atunci se va îmbunătăți considerabil calitatea, performanță energetică și de mediu a locuințelor din România, începând de acum și în următorii cinci ani”, explică oficialii Green Building Council.

Până în 2020, majoritatea locuințelor trebuie proiectate pentru a economisi sau produce energie

Mai precis, până în anul 2020, va trebui ca majoritatea construcțiilor noi să fie proiectate în așa fel încât să aibă un consum mic de energie, compensat prin producerea de energie verde. Tot în spiritul ecologic va trebuie să se lucreze și pe șantiere. Astfel, deșeurile generate pe șantier trebuie reduse cu un minimum de 25%, dar în mod ideal, ar trebui ca acestea să scadă cu până la 70%. Un alt aspect important este legat de substanțele chimice folosite în construcții.

Legea presupune reducerea semnificativă a substanțelor chimice permise în materialele de construcții, precum și obligativitatea de a face publice substanțele folosite la producerea materialelor. Un exemplu, în acest sens, este legislația REACH”, continuă oficialii ROGBC.  

Momentan, progresul este lent, dar s-au făcut câțiva pași fermi înainte, în România. În primul rând, s-a implementat directiva performanței energetice a clădirilor. Aceasta impune certificarea performanței energetice pentru clădirile noi, începând cu anul 2007, iar din 2012, se aplică și sancțiuni pentru cei care nu se conformează. Un alt succes al transformării pieței construcțiilor din România într-un sistem verde este programul „Ipoteca verde“.

Aceste antecedente pregătesc sectorul construcțiilor și al imobiliarelor pentru aplicarea iminentă a legislației, asigurându-se că pionierii clădirilor sustenabile au instrumentele financiare, pentru a livra, acum sau în viitorul apropiat, pe piața de locuințe, si care să reprezinte o afacere rentabilă pentru toate părțile implicate”, explică oficialii ROGBC.

Construcțiile verzi nu sunt neapărat mai scumpe decât cele convenționale, dar cu siguranță sunt mai  economice la utilizare

Construcțiile verzi sunt văzute adesea drept costisitoare, motiv pentru care sunt evitate de clienți și, prin urmare, de dezvoltatori. Specialiștii argumentează faptul că o locuință verde nu este neapărat mai scumpă, pentru că tehnologia avansează rapid, iar produsele de generație anterioară se găsesc la prețuri tot mai mici. Cu toate acestea, chiar și cele mai sofisticate și scumpe sisteme au avantajul de a recupera rapid investiția inițială. În antiteză, o locuință convențională, chiar dacă este mai ieftină la achiziție, va costa mai mult, pe termen lung.

Construcțiile de calitate scăzută duc la creșterea costurilor de întreținere și reparații și la reducerea valorii viitoare de piață a locuințelor, în cazul în care acestea trebuie să reintre în posesia băncilor. Acest fapt are ca efect potențiale pierderi în ceea ce privește portofoliul ipotecar și creșterea costului de împrumut pentru potențialii proprietari”, demonstrează ROGBC.

În această ipoteză, din punct de vedere economic, atât pentru proprietari cât și pentru dezvoltatori sau bănci, este necesară și preferabilă utilizarea soluțiilor verzi de construcții. Astfel vom putea vedea tot mai multe locuințe eficiente energetic, responsabile față de mediu și cu risc financiar redus pentru portofoliile ipotecare. Investitorii și dezvoltatorii joacă un rol crucial în această schimbare de paradigmă, ei fiind cei care setează un model demn de urmat.

CITEȘTE ȘI:

28 April 2015