Controversata lege a dării în plată a fost adoptată, iar situația rămâne la fel de tensionată. Cei care au luptat împotriva ei rămân în continuare pe poziții și avertizează că urmează să apară probleme grave în sistemul bancar românesc. Potrivit lor, ar trebui să ne așteptăm la avansuri mai mari, costuri de creditare mai ridicate și timpi de așteptate mai mari la acordarea împrumuturilor. De cealaltă parte, susținătorii legii spun că programul Prima Casă va continua să funcționeze fără probleme și că tot ce urmează este o stare de echilibru social. În cursul zilei de miercuri se desfășoară și votul în plen. 

39845-legea_darii_in_plata.jpgLegea dării în plată a fost adoptată în Camera Deputaților, for decizional, cu majoritate de voturi. Legea se va aplica pentru creditele de 250 de mii de euro, ignorând astfel sugestia BNR, care propunea o limită de 150 de mii de euro. Totodată, programul Prima Casă a fost eliminat de sub incidența actului normativ, iar cei care sunt deja în proces de executare silită vor putea beneficia de sistemul dării în plată. Urmează votul în plen, în cursul zilei de miercuri. Între timp, polemicile continuă și sunt la fel de vehemente ca și până acum. Inițiatorul legii a simțit chiar nevoia unui nou amendament, potrivit căruia, potrivit legii, nu sunt afectate garanțiile statului român acordate pentru Prima Casă.

Nu pot să nu consemnez ipocrizia din această sala. Am introdus special acest amendament ca să lămurim această treabă. Riscul băncii în acest program este zero. Cetățeanul care este în situația în care a luat un credit prin programul Prima Casa, dacă acesta dă locuința în plată, ANAF îl va urmări pentru suma pe care statul o platește pentru el. Noi, practic, vrem un echilibru social'”, a explicat Daniel Zamfir, inițiatorul legii.

În timpul dezbaterilor, spiritele s-au încins, dar inițiatorii au ieșit victorioși, în ciuda contra-argumentelor

Răspunsurile au venit rapid și tăios. Inițiatorului legii i s-a explicat faptul că garanțiile statului se emit irevocabil și necondiționat, iar problematică este ipoteza în care statul și banca devin coproprietari ai aceluiași imobil, au explicat reprezentanții Ministerului Finanțelor. Nici oficialii BNR nu au fost mai subtili. Aceștia au spus în mod tranșant faptul că garanția statului va fi afectată. Ba mai mult, se va ajunge inevitabil la scumpirea creditelor, creșterea perioadei de așteptare pentru a obține un împrumut, precum și la mărirea avansului. Inițiatorul legii a spus că toate aceste idei sunt scenarii fataliste, dar apoi a renunțat la amendamentul pe care la introdus, referior la siguranța garanțiilor. După toată această agitație însă, inițiatorii legii au fost victorioși. 

Legea dării în plată a trecut cu bine de Comisia Juridică a Camerei Deputaților. Acum mai avem nevoie doar de vânt în pânze”, a spus prof. Gheorghe Piperea, inițiator al proiectului.

Incredibil! Am reușit! Am scos o lege bună, de care va beneficia majoritatea covârșitoare a celor care au luat credite cu ipotecă. Practic, nu se mai poate întâmpla nimic în plen”, a jubilat Daniel Zamfir.

România a fost avertizată la nivel înalt de faptul că legea dării în plată poate reprezenta un pericol național 

Legea dării în plată a fost discutată în mai multe forme, în ultimele luni. Ea a fost chiar returnată de președinte, pentru o analiză mai atentă. Printre pericolele care ar există, după implementarea acestei legi, au fost enumerate închiderea subită a programului Prima Casă, discriminare între clienții bancari și terenul propice pentru a permite abuzuri. Forma inițială a legii dării în plată a stârnit nemulțumire la nivel european, printre cei care au atras atenția asupra problemelor existente au fost Comisia Europeană, Banca Centrală europeană, agenții de rating, Consiliul Investitorilor Străini precum și Coaliția pentru Dezvoltarea României. De cealaltă parte, printre cei care au fost în favoarea implementării unui asemenea proiect, se numere într-un număr copleșitor clienții bancari cu credite problematici în franci elvețieni.

CITEȘTE ȘI:

 

6 April 2016