Legea dării în plată este una dintre cele mai controversate decizii legate de piața imobiliară. Riscurile pe care ea le implică depășesc cu mult avantajele, avertizează criticii acestei inițiative. Pe scurt, la momentul adoptării, această lege ar conduce la eliminarea programului Prima Casă și colapsul întregii piețe imobiliare locale. Primul semn în acest sens este decizia băncilor de a majora avansul până la un nivel total innaccesibil pentru vasta majoritate a clienților bancari. Această teorie este susținută deopotrivă de firmele de construcții, dezvoltatori, industria materialelor de construcție și de către potențialii clienți.

39485-colaps_economic.pngAtunci când vine vorba despre promulgarea legii dării în plată, dezbaterile se împart între beneficii ipotetice și pericole iminente. Astfel, în timp ce clienților li se oferă siguranța faptului că nu vor mai avea conflicte interminabile cu banca, în cazul nefericit al incapacității de plată, dar totodată numărul potențialilor clienți scade drastic, din cauza unui posibil avans de 35-40% din valoarea noii locuințe. Un asemenea scenariu, confirmat deja de mai multe bănci din România, ar putea  bloca total întreaga piață imobiliară autohtomă.

În condițiile în care programul Prima Casă ocupă un procent de 80-90% din totalul creditelor acordate pentru achiziția de locuințe noi, legea dării în plată va stopa imediat programul guvernamental. Toate proiectele aflate în derulare vor fi blocate, iar întreaga industrie va falimenta. Zecii de mii de locuri de muncă vor fi desființate, în industrie și în afacerile conexe”, explică reprezentanții unei asociații care reprezintă dezvoltatorii imobiliari.

Promulgarea legii dării în plată aruncă România înapoi în anul 2009, în stare de șoc economic

Imediat după aplicarea legii, în forma actuală, România ar fi aruncată înapoi în timp, în anul 2009, când  întreaga economie era în derivă, tranzacțiile imobiliare blocate iar produsele bancare, blamate. Această evoluție ar fi cu atât mai tristă cu cât anul în curs se anunță a fi unul bun, cu o creștere estimată a PIB de 4%, de la care am putea retrograda la -7%, dacă legea dării în plată se va aplica în forma ei actuală.

Anul 2016 se anunta ca un an al relansării și consolidarii activității în domeniul construcțiilor de locuințe cu efecte extrem de pozitive asupra PIB-ului României, însă această relansare este încă fragilă. Un eveniment precum promulgarea legii dării în plată, sau stoparea Programului Prima Casă, va avea efecte dramatice, dacă nu catastrofale, de întoarcere în perioada crizei imobiliare”, continuă oficialii asociației.

Legea dării în plată este catalogată drept o crimă economică ușor de evitat, dacă se dorește

Jucătorii din domeniul imobiliar consideră promulgarea legii dării în plată drept o crimă economică ușor de evitat, dacă sunt luate în calcul vocile puternice ale celor implicați. Potrivit contestatarilor, această decizie este luată prea repede, fără cunoștință de cauză sau studii de impact.

Promulgarea legii dării în plată va conduce imediat și irevocabil la efecte economice negative și extrem de grave, fiind necesară o analiza foarte atentă, decizii bazate pe studii de impact precum și precautie în emiterea oricăror comunicate de presă, atât din partea băncilor cât și din partea inițiatorilor proiectului de lege. Astfel se va evita falimentarea industriei construcțiilor de locuințe și stoparea investițiilor din acest domeniu”, se arată în același comunicat.

Fără credite, piața imobiliară nu poate exista. Iar fără piață imobiliară, întreaga economie națională este văduvită până la punctul la care nu mai poate fi funcțională. Problemele pot fi interne cât și externe, o asemenea pată de imagine fiind greu de omis de către marii investitori străini, indiferent de mediul de afaceri în care activează. Fără o economie funcțională, certă și previzibilă, lucrurile se vor deteriora, iar întreaga populație va avea de suferit din cauza scăderii nivelului de trai.

CITEȘTE ȘI:

 

2 February 2016