Mai sunt doar câteva zile până la un moment istoric pentru baruri, restaurante, cluburi sau alte spații publice: intrarea în vigoare a legii anti-fumat. O măsură extrem de controversată, care este fie aplaudată, fie intens boicotată. Reacțiile emoționale include temeri argumentate apocaliptic despre declinul iminent pe care ar trebui să îl aibă unitățile comerciale în care – încă – se fumează. Toate aceste reacții sunt firești, s-au întâmplat și la alții înaintea noastră, dar istoria a dovedit că schimbarea legii legate de fumatul în spațiile publice nu a afectat absolut deloc evoluția  acestor afaceri.

39693-antifumat.jpgDe joi, 17 martie, România va intra în categoria țărilor care interzic complet fumatul în locuri publice. O veste care a bucurat nefumătorii, dar a nemulțumit puternic fumătorii și proprietarii de baruri, restaurante, cluburi și alte businessuri în care fumatul este o componentă intrinsecă a afacerii. O schimbare de a asemenea anvergură este de așteptat să aibă un impact puternic pe mai multe niveluri importante: ar trebui să fie afectată piața imobiliară și microeconomia, în egală măsură. Acest argument a fost folosit drept armă a celor care au vrut să împiedice implementarea acestui proiect. Dar studiile întreprinse în mai multe țări care au trecut prin aceleași etape arată faptul că impactul asupra mediului de afaceri este imperceptibil. Ba chiar, în unele locuri, s-a simțit o creștere a afacerilor.

„Studiile întreprinse în ultimele două decenii aduc dovezi clare că legile anti-fumat nu au efecte adverse asupra performanțelor economice ale restaurantelor și barurilor. Expansiunea continuă a legilor anti-fumat din SUA, care a fost studiată extensiv, demonstrează efecte neutre sau chiar pozitive ale acestor legi asupra industriei”, se arată în studiul Impactul Economic al Legilor Anti-Fumat în Restaurante și Baruri în Nouă State,  întocmit de CDC – Centrul pentru Prevenție și  Controlul Bolilor din SUA.

Problemele întâmpinate de clienți, baruri, cluburi și restaurante vor fi doar legate de adaptare

Această ipoteză este confirmată și de studiile locale, care anticipează faptul că problemele întâmpinate în urma implementării legii anti-fumat vor fi doar legate de acomodare. Inițial este de așteptat un val de protest din partea clienților, care ar putea să evite localurile pentru o perioadă scurtă de timp, dar odată cu adaptarea la noua realitate, totul va reveni la normal.

Normele de aplicare sunt foarte dure, așa că legea anti-fumat va crea mici probleme. Se va resimți un șoc ionițial, consumul va fi afectat, dar apoi totul va reveni la normal. Estimăm că maximum 5% din restaurante și cluburi vor fi afectate grav de această lege. Totodată”, explică Eduard Uzunov, președinte Regatta Real Estate.

Antreprenorii se gândesc la reamenajare, la extinedere sau chiar schimbarea locațiilor 

Antreprenorii au început deja să caute soluții pentru a satisface clienții fumători, dar și pentru a funcționa în continuare fără încălcarea legii. În funcție de condițiile particulare ale afacerii, proprietarii localurilor se gândesc la reamenajarea spațiilor, la extinderea acestora sau chiar schimbarea locației.

Se simte o ușoară creștere a interesului față de spațiile cu terasă sau grădină, venit din partea operatorilor de restaurante, cafenele sau baruri. Pentru confortul clienților, terasele trebuie amenajate cu sisteme de încălzire pentru sezonul rece. Efortul va fi mai mare pentru cluburi și baruri decât pentru restaurante, unde se fumează considerabil mai puțin”, continuă oficialul Regatta Real Estate.

O altă consecință a legii antifumat este creșterea cererilor pentru spații în care să se deschidă cluburi private de cigars și trabucuri, destul de des întâlnite în străinătate, în care nu poți să intri decât dacă ești membru. Legea anti-fumat este indexată drept legea 15/2016 privind modificarea si completarea Legii nr. 349/2002. Prin aceasta se interzice complet fumatul în toate spațiile închise. Potrivit statisticilor, aproximativ cinci milioane de români sunt fumători, iar România este una dintre țările care au fost proactive în schimbarea regulamentului în domeniu. Astfel, România se alătură altor 16 țări dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene care interzic complet fumatul în spațiile publice închise. Aceste măsuri sunt luate ca urmare a respectării directivelor europene introduse progresiv, începând cu anul 2009.

CITEȘTE ȘI:

14 March 2016