Piațetele publice au un rol important pentru comunitățile locale, deloc neglijat de autoritățile responsabile. Punct de întâlnire pentru localnici sau vizitatori, zonă cu vad comercial și spațiu adecvat pentru manifestări culturale, piețele publice animate au ajuns să fie adevărate obiective turistice, cunoscute pe plan internațional. IMOPEDIA prezintă clasamentul celor mai faimoase piațete publice din lume, al căror renume a reușit să depășească orice granițe.

39198-10_plaza_de_mayo.jpgPlaza de Mayo

  • Buenos Aires, Argentina

Locul piațetei a fost un punct de întâlnire al comunității locale încă de la fondarea orașului Buenos Aires, în 1580, însă actuala piață a prins formă în 1884, odată cu demolarea colonadelor care separau Plaza de la Victoria de Plaza de la Fuerte. În centrul său se regăsește Pirámide de Mayo, cel mai vechi monument național din capitala argentiniană. Scenă a revoluției din 1810, Plaza de Mayo a fost punctul de plecare al multor evenimente politice, de-a lungul timpului. În prezent, cea mai mare piațetă din oraș este considerată a fi atracția de top, un loc obligatoriu pentru orice turist.

39199-9_zocalo.jpgPiața Zócalo

  • Mexico City, Mexic

Amplasată în inima capitalei mexicane, Zocalo este un loc de întâlnire încă de pe vremea aztecilor. Una dintre cele mai mari piețe publice din lume, Zocalo este flancată la nord de Catedrala Metropolitană, la est de Palatul Național, precum și de alte clădiri istorice. În centrul piațetei se află un steag mexican, arborat în fiecare zi – la apus, stindardul este coborât ceremonios de soldați, spectacol apreciat cu precădere de turiști. Locul găzduiește anual fapte de importanță națională, în special evenimente religioase.

39200-8_grand_plance.jpgGrand Place

  • Bruxelles, Belgia

Cu o istorie ce pornește încă din secolul al XI-lea, Grand Place (sau Grote Markt) a fost inclusă pe lista monumentelor UNESCO, în 1998. Cu o suprafață de 7.500 de metri pătrați, Piața Mare este cel mai important obiectiv turistic al capitalei UE, fiind mărginită de clădirea Primăriei și de Muzeul Orașului Bruxelles. O dată la doi ani, în luna august, o suprafață de aproape 2.000 demetri pătrați este acoperită de un imens „covor de flori”, obicei inaugurat în anul 1971 – un milion de begonii colorate înveselesc piațeta, reprezentând o încântare atât pentru turiști, cât și pentru localnici.

39201-7_old_town_square.jpgPiața Centrului Vechi

  • Praga, Cehia

Amplasată între Piața Wenceslas și Podul Charles, Piața Centrului Vechi (Staroměstské náměstí) este extrem de animată de turiști și localnici, în special vara. Cu o istorie ce datează încă din secolul al XII-lea, locul găzduiește astăzi numeroase cafenele, restaurante și pub-uri, cele mai importante puncte de atracție fiind Turnul Ceasului Astrologic, Biseria Sfintei Fecioare din Tyn și Biserica Sfântului Nicolae. Adevărată oază, într-un oraș plin de străduțe înguste, Piața Centrului Vechi este primul obiectiv turistic bifat de majoritatea vizitatorilor.

39202-6_tiananmen.jpgPiața Tiananmen

  • Beijing, China

Cu o suprafață de puțin peste 44 de hectare, Tiananmen este cea mai mare piață publică din lume – vast spațiu pavat, locul poate găzdui cu uşurință un milion de oameni. Concepută și construită în 1651, piațeta a fost extinsă în anii ’50, suprafața acesteia mărindu-se de patru ori. Înconjurată de monumente ale eroilor sovietici și clădiri guvernamentale, piața Tiananmen are o importanță culturală majoră, fiind locul de desfășurare al unor evenimente istorice. În ciuda numelui său (trad: piața Păcii Cerești), piațeta a fost locul în care numeroase victime și-au trăit ultimele clipe.

39203-5_trafalgar.jpgTrafalgar Square

  • Londra, Regatul Unit

Construită pentru a comemora victoria lordului Nelson împotriva trupelor lui Napoleon, în Bătălia de la Trafalgar, din 1805, piața cu același nume are în centru columna lui Nelson, înconjurată de patru lei de bronz. Piațeta a fost inaugurată în 1844, însă locul în sine a avut un rol simbolic în comunitatea locală încă din secolul al XIII-lea. În anul 2003, Trafalgar Square a trecut printr-un amplu proces de renovare, întins pe o perioadă de 18 luni, ocazie cu care traficul rutier din împrejurimi a fost minimizat. Simbol londonez cunoscut pe plan internațional, Trafalgar Square atrage anual circa 15 milioane de vizitatori.

39204-4_piata_sfantul_petru.jpgPiazza San Pietro

  • Roma, Italia

Teritoriu al Vaticanului, Piața Sf. Petru se află în fața Bazilicii cu același nume și a fost realizată la cererea Papei Alexandru al VII-lea, în urmă cu 350 de ani, de arhitectul Gian Lorenzo Bernini. Colonadele lui Bernini constituie o încântare vizuală, dar și frontiera de stat dintre Vatican și Italia. În fața bazilicii, sunt două statui uriașe, reprezentându-i pe apostolii Pavel și Petru. Atracția principală se află în centrul piațetei: un obelisc egiptean, vechi de 4.000 de ani, adus din Egipt, în timpul domniei Împăratului Augustus.

39205-3_djemaa_el_fna.jpgDjemaa el Fna

  • Marrakech, Maroc

Cu o istorie de aproape un mileniu, Djemaa el Fna este locul care exprimă perfect atmosfera Orientului Mijlociu: ziua, locul este animat de îmblânzitori de șerpi și oameni cu maimuțe, în timp ce spre seară, apar magicieni, povestitori, actori de stradă și vânzători ambulanți de medicamente tradiționale. Peste tot sunt tarabe cu fructe și sucuri, locul fiind apreciat atât de localnici, cât și de turiști. Amenințată de presiunea dezvoltării economice, piața a fost trecută în lista monumentelor UNESCO, la cererea localnicilor îngrijorați că vor pierde un spațiu cu o importanță culturală atât de mare.

39206-2_piata_rosie.jpgPiața Roșie

  • Moscova, Rusia

Amplasată în inima Moscovei, Piața Roșie este, pentru majoritatea vizitatorilor, prima destinație turistică. Numele său nu provine nici de la cărămida roșie din împrejurimi, nici de la legătura dintre această culoare și comunism, ci de la cuvântul rusesc „krasnaya”, care se traduce atât prin „frumos”, cât și prin „roșu”. Acest cuvânt a fost folosit inițial pentru descrierea Catedralei Sfântul Vasile, astfel că țarul Alexei Mihailovici a denumit așa întreaga piațetă. Locul de pornire al tuturor arterelor importante ale orașului, Piața Roșie a fost concepută ca spațiu dedicat ceremoniilor publice și proclamațiilor.

39207-1_times_square.jpgTimes Square

  • New York, SUA

Faimoasa intersecție dintre Broadway și Seventh Avenue este unul dintre cele mai luminoase locuri ale New York-ului. Însuflețit de ecrane video, reclame luminoase, LED-uri și panouri publicitare stridente, Times Sqare este plin de turiști, în fiecare seară a anului. Denumită inițiat Longacre Square, piațeta și-a schimbat numele în anul 1904, după ce publicația New York Times și-a mutat sediul în clădirea din apropiere. Considerată a fi una dintre cele mai aglomerate intersecții din lume, Times Square este tranzitat zilnic de circa 330.000 oameni, apogeul fiind atins în noaptea de Revelion, când aici se adună aproximativ un milion de persoane.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

22 January 2016