Dacă vreţi să vă cumpăraţi un apartament, e bine să vă interesaţi dacă persoana de la care îl luaţi are datorii la întreţinere sau blocul are bulină roşie. Radu Opaina, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România, vă spune la ce trebuie să fiţi atenţi.

14268-cuplu-libertatea.jpg1. Blocuri cu bulină roşie. Există riscul prăbuşirii în caz de cutremur. Chiar dacă pe bulină scrie că blocul e expertizat tehnic, expertiza nu mai e valabilă, pentru că a fost făcută acum 10-15 ani.

Interesaţi-vă ca apartamentul să nu aibă restanţe la întreţinere înainte să semnaţi actele pentru cumpărarea lui / Foto simbol. Shutterstock2. Restanţieri. Asociaţia care are restanţieri cu sume peste1.000 de lei este supusă riscului de a rămâne fără utilităţi.

3. Datorii la furnizori. Există blocuri care au datorii la furnizori, dar nu au restanţieri. Sunt acele imobile în care s-a furat cu complicitatea furnizorului. Se poate verifica sunând la principalul furnizor de energie termică, pentru a afla nivelul datoriilor.

4. Degradarea faţadei, a terasei, a subsolului. Verificarea se face prin simplă vizionare: să nu existe fisuri de-a lungul faţadei, să nu existe desprinderi ale rosturilor de protecţie dintre clădirile învecinate, să nu fie probleme la subsol şi terasa să fie acoperită.

5. Izol a ţia blocului. Dacă blocul e termoizolat recent se vede cu ochiul liber. E adevărat că nu se poate verifica repede calitatea termoizolării, dar un astfel de imobil vă poate aduce o reducere la factura de întreţinere.

6. Trebuie să existe o asociaţie. Acolo unde nu e înfiinţată asociaţia de proprietari şi pe hârtiile de la avizier scrie "asociaţie de locatari" există un mare risc cu privire la legalitatea actelor. Se poate verifica mergând la preşedintele asociaţiei.


Sursa

13 October 2010