La circa 58% din blocurile existente, adica 1,4 milioane de apartamente, construite inainte de anul 1985, sunt necesare investitii urgente de reabilitare si modernizare termotehnica, suma necesara fiind de circa 5 miliarde de euro, sustin reprezentantii Ligii Asociatiilor de Proprietari - Habitat.

Estimare: 1,4 mil. de apartamente au nevoie de reabilitare termotehnicaPotrivit Ligii Asociatiilor de Proprietari - Habitat, Romania detine cel mai mare numar de locuinte in blocuri de prefabricate dintre toate tarile Europei Centrale, iar la circa 58% din blocurile existente (1,4 milioane de apartamente din totalul de 2,4 milioane apartamente), construite inainte de anul 1985, sunt necesare investitii urgente de reabilitare si modernizare termotehnica.

Acestia cer printr-o scrisoare adresata noului Guvern sa includa in buget si sumele necesare pentru reabilitarea termica.

Mai mult, reprezentantii Ligii Habitat arata ca directivele europene cer statelor membre "sa elaboreze programe referitoare la eficienta energetica in sectorul constructiilor, sa le puna in aplicare si sa le raporteze". Astfel, Directiva 2002/91/EC a fost transpusa in legislatia romana prin Legea nr.372/2005 initiata de catre MTCT/MDLPL/MDRL. Conform Directivei 2006/32/EC, fiecare Stat Membru trebuie sa realizeze obiectivul de 9% economii de energie pe o perioada de 9 ani de la data aplicarii directivei, prin implementarea de Planuri Nationale de Actiune pentru Eficienta Energetica (PNAEE), cate unul pentru fiecare 3 ani.

Acestia sustin ca potrivit OU 174/2002 (cu toate modificarile ulterioare) Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintelor trebuie sa coordoneze un 'Program Operational pentru reabilitarea termica a blocurilor de locuinte - condominii in cadrul Programului National de Dezvoltare". Ordonanta prevede posibilitatea accesarii fondurilor UE pentru eliminarea barierelor de natura financiara existente la unele autoritati locale si la proprietarii cu venituri reduse.

Astfel, programele anuale se elaboreaza de catre MDRL, in baza propunerilor stabilite de consiliile locale ale municipiilor, oraselor si comunelor, respectiv de Consiliul General al Municipiului Bucuresti si de consiliile locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti, in limita resurselor bugetare alocate cu acest scop.

Finantarea cheltuielilor privind executarea lucrarilor pentru reabilitarea termica a cladirilor de locuit nominalizate in programele anuale se asigura astfel: 37 % din alocatii de la bugetul stat, in limita fondurilor aprobate annual cu aceasta destinatie in bugetul MDRL; 30 % din fonduri aprobate annual cu aceasta destinatie in bugetele locale si din alte surse legal constituite, inclusiv fonduri ale Uniunii Europene si 33 % din fondul de reparatii al asociatiei de proprietari si din alte surse legal constituite, inclusiv fonduri ale Uniunii Europene.

"Apreciind o medie de cheltuieli de 3600/euro/apartament pentru executarea lucrarilor de reabilitare termica, necesarul de investitii pentru cele 1,4 milioane de apartamente ce trebuie reabilitate de urgenta este de circa cinci miliarde euro. 37 % din alocatii pot proveni de la bugetul stat, adica 1,9 miliarde euro, 30 % din fonduri aprobate annual cu aceasta destinatie in bugetele locale si din alte surse legal constituite, inclusiv fonduri ale Uniunii Europene, adica 1,45 miliarde euro, iar 33 % din fondul de reparatii al asociatiei de proprietari si din alte surse legal constituite, inclusiv fonduri ale Uniunii Europene, adica 1,65 miliarde euro", sustine presedintele Ligii Asociatiilor de Proprietari - Habitat, Mihai Mereuta, potrivit NewsIn.

Sursa

29 January 2009