Razvan Gheorghe, directorul general al firmei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield, care administreaza cinci centre comerciale la nivel local, apreciaza ca in afara Bucurestiului majoritatea mallurilor construite au rezultate sub asteptari, exceptiile putand fi numarate pe degete.

Jumatate din mallurile din provincie o duc rau"Mai putin de jumatate din centrele comerciale aflate in afara Bucurestiului au performante in ceea ce priveste vanzarile si numarul de vizitatori.

Cand spun asta ma bazez si pe declaratiile retailerilor, precum si pe rulajul chiriasilor de la deschidere.

Printre proiectele care merg bine se numara City Park si TOM din Constanta, Iulius Mall din Timisoara si Cluj, Felicia din Iasi, Lotus Oradea sau Sibiu Shopping City, unde hipermarketul Real este printre cele mai bune din tara, iar galeria comerciala este plina", a precizat el.

Tranzactii de un miliard de euro in provincie

Investitorii straini au cumparat pana in prezent malluri de peste 1 mld. euro in afara Capitalei, alte fonduri de circa un miliard de euro fiind investite in constructia unor proiecte care nu au fost vandute pana in prezent.

Gheorghe spune ca unii dezvoltatori nu-si permit in aceste zile sa dea afara retailerii care nu mai pot plati chiria deoarece nu au pe cine aduce in loc, in conditiile in care companiile locale nu se mai dezvolta, iar retailerii internationali vin cu pretentii exagerate pentru deschiderea unor noi unitati.

"Gradul de neocupare in mallurile din afara Capitalei este de 10-15%, luand in calcul procentul de spatii necontractate. Exista insa si o pondere suplimentara de 10% din chiriasi care stau acolo pe nimic.

Gradul de incasare a chiriilor este foarte prost: 70-75% fata de peste 95% cat era anul trecut. Initial, acesti bani pot fi considerati restante, dar apoi se transforma in bani pierduti (write off)", spune Gheorghe.

 

 

 

Sursa

1 July 2009