Valoarea locuinţelor din cel mai important oraş american ajunge, cu paşi mici, la aceeaşi valoare ca la începutul lui 2007. Optimismul proprietarilor new-york-ezi este justificat: preţul mediu al unui apartament se ridică la aproape jumătate de milion de dolari, atât cât era şi acum patru ani, înainte de a începe recesiunea.

22379-new_york.jpgPiaţa imobiliară new-york-eză îşi revine. Valoarea proprietăţilor s-a apreciat în toate cele cinci cartiere ale „oraşului care nu doarme niciodată", preţul locuinţelor atingând un nivel record, în cel de-al treilea trimestru al lui 2011. Preţul mediu al unui apartament din New York se ridică la 493.100 dolari, respectiv cu doar 0,4% mai puţin faţă de nivelul maxim de 495.000 dolari, atins în prima jumătate a lui 2007.

Faţă de perioada aprilie-iunie, valoarea locuinţelor a crescut în toate cartierele din New York:

• +2% în Manhattan - preţ mediu: 830.000 dolari
• +1% în Brooklyn - preţ mediu: 473.000 dolari
• +3% în Staten Island - preţ mediu: 365.000 dolari
• +4% în Queens - preţ mediu: 317.000 dolari
• +2% în Bronx - preţ mediu: 230.000 dolari

În schimb, numărul tranzacţiilor este mai mic cu zece procente faţă de cel de-al doilea trimestru al lui 2011 şi în scădere cu 4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

„Este evident că încă suntem cu toţii măcinaţi de criză. În continuare, traversăm vremuri dificile din punct de vedere economic, ceea ce se reflectă şi în piaţa imobiliară. Cu toate acestea, toate cartierele new york-eze îşi revin, deoarece după ce se atinge nivelul minimum, nu poate urma decât o creştere", susţine Matthew Haines, fondatorul ProperyShark.com, citat de publicaţia Crain's New York.

Peste 120 de proprietăţi de cel puţin 5 milioane dolari, tranzacţionate în numai trei luni

Segmentul locuinţelor ultra-luxoase, cu preţuri de cinci milioane de dolari sau mai mult, a rămas extrem de solid în cel mai faimos oraş american. În perioada august-septembrie s-au vândut 124 de proprietăţi în valoare de cel puţin cinci milioane de dolari, adică cel mai mare număr de tranzacţii de la începutul anului 2008 şi până acum.

Un val de optimism pe piaţa locuinţelor ultra-luxoase a fost adus de o tranzacţie în valoare de 48 milioane dolari, sumă plătită pentru o casă din Upper East Side, una dintre cele mai importante tranzacţii din istoria New York-ului. Mai mult de atât, aceasta nu a fost singura proprietate pentru care s-a plătit un preţ astronomic: alte patru locuinţe au fost tranzacţionate pentru sume de peste 30 milioane dolari.

Există un top 10 al celor mai scumpe tranzacţii din New York, iar în opt cazuri a fost vorba de proprietăţi din Upper East Side. Cu toate acestea, în ultimele luni, Tribeca a fost declarat ca cel mai scump cartier, cu un preţ mediu de 2.300.000 dolari. Pe locul doi a fost clasat Soho, cu un preţ mediu de 1.535.000 dolari. Pe locul trei a ajuns, în mod surprinzător, zona Dumbo, cu un preţ mediu de 1.460.000 dolari.

CITEȘTE ȘI New York, întruchiparea visului american


1 December 2011