Modificare. Preturile se decid astazi dupa alte criterii si sunt subiectul discutiilor chiar si pentru ansambluri rezidentiale.

6693-preturi.jpgIn prezent, piata imobiliara nu este una care ar putea fi descrisa drept o zona cu reguli clare si cu parteneri de tranzactie care sa beneficieze de avantaje egale. Tot mai mult, dezvoltatorul sau vanzatorul cedeaza la negociere, de teama ca ar putea sa ramana cu locuinta nevanduta.

Daniel Zamfirescu, consultant imobiliar al Agentiei Perfect House, spune ca, in prezent, nu putem vorbi de o piata imobiliara stabila.

"La nivelul Capitalei si nu numai, putem observa o serie de ansambluri rezidentiale a caror construire a fost sistata din lipsa de fonduri, dar si de clienti care sa achizitioneze locuintele", spune expertul.

Cat priveste zona tranzactiilor directe, intre persoane particulare, nici aici lucrurile nu au niste standarde prestabilite, preturile fiind diferite chiar si de la o scara la alta a unui bloc. Spre exemplu, o persoana care are un credit ipotecar contractat si care nu mai poate face fata la plata ratelor va alege sa-si scoata la vanzare proprietatea la un pret care sa-i permita sa rambursese in avans creditul, diferenta urmand a fi utilizata la achizitionarea unei alte locuinte. "Acest tip de proprietar nu va opta pentru a-si petrece prea mult timp in negocieri, scazand din start pretul", adauga consultantul.

Un alt tip de proprietar este acela care tine la pret, este dispus la anumite negocieri, dar nu se grabeste sa vanda, plecand de la premisa ca "valoarea de piata actuala a casei nu este cea reala".

Negocierea, tot mai des intalnita

Toate elementele enumerate mai sus conduc la o imagine de ansamblu a pietei imobiliare care dezvaluie un sistem cam fara reguli, in care puterea de negociere a fiecaruia il poate aduce in castig sau in pierdere, considera Silvia Pop, consultant imobiliar al agentiei Casa Mea.

Inainte de criza, lucrurile erau clare, in sensul in care pretul proprietatilor era determinat de localizare, acces la utilitati si servicii, suprafata si imbunatatiri. "Preturile erau, in general, destul de dificil de negociat, proces care nu exista aproape deloc in zona ansamblurilor rezidentiale noi, in timp ce, in prezent, acestea fac obiectul discutiilor, chiar si daca optam sa cumparam de la dezvoltator, lucru avantajos pentru client, dezavantajos pentru investitor", adauga Silvia Pop.

Sursa

26 August 2009