Terenuri, apartamente, hoteluri şi păduri se strâng de la o lună la alta în portofoliile băncilor care îşi execută silit clienţii care nu mai plătesc creditele şi pentru care găsirea de cumpărători se dovedeşte imposibilă la preţurile cerute.

21549-casa.jpgBCR, cea mai mare bancă locală, încearcă să vândă aproape 10.000 de metri pătraţi pe b-dul Theodor Pallady din Bucureşti - o zonă interesantă în ultima vreme pentru investitori. Şi totuşi, la prima licitaţie la care proprietatea era evaluată la 3,5 mil. euro nu s-a prezentat nimeni. Acum banca face a doua încercare, cu un preţ de pornire de 2,6 mil. euro. Este unul dintre cele mai scumpe terenuri aflate în proces de vânzare în prezent la BCR, însă banca cere preţuri mari şi în provincie: de pildă, în Piteşti, BCR încearcă să vândă aproape 3.700 mp cu circa 1,9 mil. euro, dar cumpărătorii se dovedesc foarte greu de găsit.

Prelungirea recesiunii s-a soldat cu închideri de firme şi pierderea locurilor de muncă, iar lozinca "clientul face orice să plă­tească, pentru că nu vrea să ajungă în stradă" a rămas fără acoperire. Situaţiile-limită fac ca băncile să se trezească şi cu multe apartamente în braţe şi ajung să scoată la licitaţie adevărate pachete imobiliare: banca de stat CEC Bank are în Râmnicu Vâlcea nu mai puţin de 30 de locuin­ţe executate silit, la preţuri în jurul a 3.000 lei/mp. Nu este singura bancă din oraş care vrea să scape de proprietăţile imobiliare preluate de la clienţi, fiind imposibil ca piaţa să absoarbă această ofertă cel puţin fără nişte preţuri reduse dramatic, care în niciun caz nu mai acoperă creditele rămase nerecuperate.

Pe grecii de la Alpha Bank criza i-a făcut mari "moşieri" în zona montană de pe Valea Prahovei şi din jurul Bra­şo­vului. La Sinaia, Alpha vrea să vândă 1.000 mp de pădure intravilan cu 286.344 de lei, în timp ce la Bran are un teren de 6.555 mp plus construcţii de 1.345 de metri pentru care vrea 223.230 lei.

Şi italienii de la UniCredit au ajuns proprietari de pădure şi caută să vândă 2.500 de metri pătraţi intravilan în Buşteni pentru aproape 400.000 de euro. Preţul este redus cu 25% faţă de prima licitaţie, când asemenea majorităţii cazurilor nu a venit niciun potenţial cumpărător. În Otopeni, o altă zonă cu potenţial imobiliar, banca încearcă să vândă o proprietate de 767 de metri pătraţi plus construcţii edificate pe terenul respectiv cu preţul de 471.500 de euro, reprezentând 75% din suma evaluată la 629.000 de euro.

BRD are de vânzare un teren şi construcţii industriale aferente în centrul municipiului Ploieşti pentru 1,3 milioane de euro. Banca cere, de asemenea, aproape 840.000 de euro pentru un hotel cu 25 de camere în Tulcea.


Sursa

17 October 2011