Companiile financiare şi cele de IT aleg cele mai bune spaţii de birouri, amplasate în cele mai scumpe cartiere din marile metropole ale lumii. Preferinţele au rămas neschimbate, deşi condiţiile economice s-au modificat simţitor în ultimii cinci ani. Cererea mare şi lipsa spaţiilor din cele mai râvnite zone menţin chiriile ridicate, în anumite oraşe cu greutate în sistemul economic global.

32404-birouri.jpgCererea puternică pentru spaţii de birouri venită în special din partea companiilor financiare şi de IT din întreaga lume ridică preţurile pe acest segment, în toate marile oraşe, potrivit celui mai recent raport JLL.

„Lista JLL a celor mai scumpe zone office reflectă o varietate de tendinţe economice globale şi regionale şi evidenţiază factorii-cheie pe care companiile îi iau în calcul atunci când caută un spaţiu de birouri de primă clasă. Toate cele 12 cartiere se află în cele mai accesibile oraşe din lume, conectate internaţional, metropole ce găzduiesc multe sedii centrale ale unor corporaţii de top la nivel mondial, în care lucrează cei mai valoroşi şi mai bine plătiţi angajaţi din lume”, se menţionează în analiză.

RECOMANDARE Bucureşti: cele mai ieftine zone în care îţi poţi dezvolta afacerea

Locaţiile de top sunt căutate cu precădere de jucătorii din sectorul financiar, în ciuda dificultăţilor economice din ultimii ani, subliniază specialiştii companiei de consultanţă imobiliară. Lipsa generală de spaţii disponibile adaaugă o aură de exclusivitate în zonele în care oferta este limitată, ceea ce atrage şi companii din alte sectoare.

  • 1. Londra, St James’s – 2.100 dolari/mp/an
  • 2. Hong Kong, zona centrală – 1.750 dolari/mp/an
  • 3. Beijing , Finance Street – 1.475 dolari/mp/an
  • 4. Geneva, Rue du Rhône – 1.250 dolari/mp/an
  • 5. Silicon Valley, California, Menlo Park - 1.200 dolari/mp/an

Clasamentul celor mai scumpe zone de birouri din lume este completat de Moscova, zona Kremlin (1.150 dolari/mp/an), New York, Fifth Avenue (1.120 dolari/mp/an), Singapore, Raffles Place/Marina Bay (1.110 dolari/mp/an), Paris, zona Champs Elysées (1.165 dolari/mp/an), Tokyo, Marunouchi (1.055 dolari/mp/an), iar pe locurile 11 şi 12 se află Zurich şi Shanghai, unde birourile în cele mai scumpe cartiere office costă 980 dolari/mp/an şi respectiv 940 dolari/mp/an. 

Aceleaşi oraşe vor continua să domine clasamentul şi în anii următori, se mai specifică în raportul JLL. Cu toate acestea, ordinea se va mai schimba, datorită condiţiilor din piaţă şi a creşterii altor sectoare, precum cel tehnologic sau de telecomunicaţii. Un bun exemplu este Silicon Valley, zonă ce continuă să urce în clasamentul celor mai scumpe locaţii, datorită cererii constante venite din partea companiilor de profil. Pe de altă parte, dinamica pieţei poate avea şi un efect advers – pentru multă vreme, Tokyo a fost cea mai scumpă piaţă de spaţii de birouri din lume, însă a fost puternic lovit de criza financiară globală şi a fost surclasat de alte metropole asiatice.

CITEȘTE ȘI Preţ de închiriere: 5.000 euro/lună. Cine plăteşte atâţia bani pe timp de criză şi ce fel de proprietăţi atrag astfel de clienţi?

 

 

19 November 2013