Orice proprietar român şi-ar dori un chiriaş care să îi plătească lunar 5.000 euro sau chiar mai mult, sumă posibilă chiar şi pe timp de criză. şi nu numai în marile metropole ale lumii, ci chiar în Capitală. În general, angajaţii străini sunt cei care închiriază o locuinţă de banii cu care un român de rând îşi cumpără o maşină la mâna a doua, însă nu orice proprietate poate atrage un astfel de chiriaş.

29587-chiriasi.jpgPipera obişnuia să fie un paradis imobiliar, zona speculată de dezvoltatori, care aducea profituri uriaşe oricărui investitor. Preţul terenurilor, al locuinţelor şi al birourilor a urcat neîncetat, până în 2008, când basmul s-a încheiat brusc. În ultimii ani, companiile au căutat să se relocheze, iar proprietarii să vândă. Pipera rămâne însă una dintre preferatele angajaţilor străini, astfel că închirierile reprezintă o afacere profitabilă, în cele mai bune zone.

Ce are Pipera şi nu are Dorobanţi?

Clienţii care aleg să închirieze ovilă în Pipera sunt în majoritate străini, spun consultanţii imobiliari care cunosc zona. Cu precădere, este vorba de angajaţi în poziţii de top, în cadrul unor companii multinaţionale, care îşi aduc în România şi familia, astfel că au nevoie de o locuinţă spaţioasă. Deşi numeroase proprietăţi din Capitală îndeplinesc criteriile exigente ale unor chiriaşi cu venituri lunare de poate zeci de mii de euro, vilele din Pipera reprezintă cea mai atractivă ofertă mai ales pentru că au în apropiere ceea ce caută orice familist: instituţii de învăţământ cu ştaif.

„Fiecare expat se sacrifică oarecum pentru familie, copiii fiind cei mai importanţi. Aceştia se orientează către Pipera pentru a închiria o locuinţă, deoarece acolo sunt cele mai mari şcoli particulare din Bucureşti, astfel că vor să fie în apropiere. Acolo deja există şcoala Americană şi cea Britanică, iar din toamnă se va deschide şi cea Franceză”, spune Ionuţ Anghel, managerul departamentului rezidenţial din cadrul Golden Key.

În general, clienţii străini cu bugete generoase îşi găsesc un cămin în cel mult o lună de zile şi analizează peste 15 oferte de locuinţe luxoase. Există totuşi şi clienţi care aleg o casă în patru zile, în timp ce alţii se hotărăsc în patru luni, în funcţie de cât de familiarizaţi sunt cu ţara noastră sau de câte informaţii au despre cartierele bucureştene.

„Majoritatea executivilor străini, cu familie, caută o casă de peste 350 mp utili, cu cel puţin patru-cinci dormitoare. De asemenea, doresc o curte spaţioasă, de circa 500 mp, cu piscină individiduală şi finisaje de bună calitate sau de lux. Genul acesta de casă se închiriază cu mobilă modernă, gen Mobexpert sau mai sus, dar cei mai mulţi chiriaşi au mobilierul propriu, fiindcă transportul este asigurat de companie”, descrie reprezentantul Golden Key.

Bugetul de cazare al unui angajat expat, de zece ori mai mare decât salariul mediu din Bucureşti

Chiriașii de lux vin în România printr-o companie multinaţională, într-o poziţie de top, astfel că bugetul oferit pentru cazare este extrem de generos, mai ales pentru buzunarele unui român cu venituri medii. În timp ce salariul mediu al unui bucureştean este în jurul a 500 euro lunar, un expat adus pe o funcţie importantă la noi în ţară primeşte din partea companiei angajatoare chiar și 5.000 euro/lună numai pentru cazare.

„O astfel de casă s-a închiriat cu 4.500 euro/lună, acesta fiind preţul final. În urma negocierilor, preţul a mai scăzut cu circa 10-15% şi au mai fost incluse facilităţi (serviciile unui grădinar). La nivelul acesta, atât clienţii cât şi proprietarii sunt foarte serioşi, iar negocierile se poartă exclusiv prin intermediul consultantului imobiliar”, exemplifică Ionuț Anghel. 

Sigur că nu orice angajat străin îşi permite luxul unui astfel de cămin. Bugetul de cazare este alocat în funcţie de mai multe considerente. Dacă este vorba de un angajat ce va locui singur în Bucureşti, atunci şi bugetul primit va fi mai mic, acesta preferând să închirieze un apartament într-o zonă centrală, nu o casă în Pipera, spun specialiştii. Însă dacă este vorba de o familie, cele mai mari companii alocă bugetul luând în considerare şi numărul de copii, nu numai funcţia.

Închirierea vilelor de lux, o afacere profitabilă

Majoritatea construcţiilor luxoase din Pipera caută chiriaşi, nu neapărat cumpărători, acestea nefiind case ridicate pentru vânzare. Pe de o parte, există companii care deţin ansambluri întregi de astfel de proprietăţi, special construite pentru a fi închiriate. De asemenea, există persoane private care au investit în acest segment, români avuţi ce deţin una sau mai multe vile premium. Nu în ultimul rând, sunt proprietari ce şi-au oferit spre închiriere căminul, deoarece au devenit la rândul lor expaţi – români nevoiţi să plece cu serviciul în altă ţară, lăsându-şi locuinţa pe mâinile chiriaşilor generoşi.

„Piaţa imobiliară din România a scăzut mult, o ştim cu toţii, şi nici măcar pentru proprietăţile luxoase nu se mai plătesc sumele fabuloase din 2007. Aşa că cei care au cumpărat în urmă cu cinci ani şi nu sunt presaţi de nevoia de bani, evită să îşi vândă casa acum. Există şi vile premium construite (înainte de criză) pentru a fi vândute şi oferite spre închiriere, din acelaşi motiv: există puţini cumpărători, iar preţurile au scăzut puternic, pe când închirierea lor este o afacere profitabilă”, susţine reprezentantul unei companii imobiliare din zonă.

Numărul angajaţilor străini nu mai este ca acum cinci ani. Chiar şi cele mai mari companii caută să reducă pe cât posibil costurile, iar bugetul pe care îl implică un expat este destul de ridicat – un salariu îndeajuns de atractiv pentru ca un occidental să vină în România, cazare, şcolarizare, etc. Cu toate acestea, informaţiile oficiale arată că peste 9.000 de străini au lucrat la noi în ţară, în 2012, cei mai mulţi dintre aceştia venind în Capitală.

 

Ce părere au românii cu bani despre Pipera? Adriana Bahmuţeanu: „Dacă n-aveai casă în Pipera, erai cu ştampila de fraier”

 

18 February 2013