Mult timp chiriile au făcut legea pe piaţa imobiliară din unele oraşe din Europa Centrală şi de Est. Zilele de glorie se apropie însă de sfârșit, deoarece capitale precum Bucureşti, Budapesta sau Varşovia încep să îşi echilibreze acest sector imobiliar, conform ultimului studiu asupra regiunii realizat de compania de consultanţă imobiliară Jones Lang LaSalle (JLL).

16820-cee.jpgStudiul făcut public la Salonul Internaţional Imobiliar MIPIM-2011 de la Cannes susţine că Praga şi Bratislava vor înclina către o poziţie favorabilă chiriaşilor în 2011. Cu toate acestea, atât piaţa vânzărilor de locuinţe, cât şi cea a închirierilor vor deveni mai ponderate anul acesta din cauza scăderii cererii. Varşovia are cel mai mic grad de neocupare a locuinţelor scoase la închiriat. Studiul JLL mai arată că în toate oraşele din regiune mai puţin în Varşovia, piaţa va fi echilibrată între proprietari şi chiriaşi pe măsura ce oferta şi cererea vor începe să se alinieze.

De asemenea, raportul oferă o părere pozitivă asupra regiunii, subliniind că peste trei-patru ani pieţele imobiliare din Europa Centrală şi de Est vor redeveni deosebit de atractive.

"Nu toate ţările din Europa Centrală şi de Est au fost la fel de afectate de criză. De exemplu, Polonia nu a înregistrat nicio creştere economică negativă între 2008 şi 2010. Faptul că se găseşte forţă de muncă la costuri mai mici decât în Europa de Vest, şi că polonezii sunt, în general, oameni poligloţi, cu studii superioare şi calificaţi vor face cu siguranţă ca regiunea să continue să atragă investiţii corporatiste" este de părere John Duckworth, Managing Director Jones Lang LaSalle pe Europa Centrală și de Est.

Acelaşi studiu semnat Jones Lang LaSalle arată că dezvoltatorii imobiliari din Europa Centrală şi de Est înţeleg nevoile constante de schimbare ale rezidenţilor şi ca urmare furnizează proprietăţi moderne şi flexibile la preţuri deosebit de competitive, ceea ce clar reprezintă un mare atu pentru piaţa imobiliară din această zonă a Europei.


10 March 2011