Japonia şi China continuă disputele cu privire la insulele din Marea Chinei de Est, ceea ce va afecta puternic economia niponă, arată o analiză JP Morgan. Exporturile Japoniei au coborât semnificativ în ultimele două luni, iar numărul turiştilor chinezi a scăzut dramatic, efecte ce vor fi resimţite în ultimele luni ale anului, notează Bloomberg.

26760-understanding-the-conflict.jpgPIB-ul Japoniei va scădea cu 0,8% în ultima parte a acestui an faţă de lunile anterioare, din cauza disputei teritoriale dintre Japonia şi China, estimează o analiză JP Morgan. Morgan Stanley şi BNP Paribas au anticipat deja o contracţie a economiei japoneze pentru ultima jumătate a acestui an. Conflictul legat de apartenenţa insulelor din Marea Chinei de Est pune în pericol relaţiile comerciale în valoare de 340 miliarde dolari dintre cele mai puternice state asiatice.

Acest conflict diplomatic ar putea accelera scăderea excedentului contului curent al Japoniei, consideră analiştii, anticipând că acesta ar putea să dispară înainte de sfârşitul lui 2014. Producătorii de automobile au cel mai mult de suferit, după ce companiile nipone au închis fabrici din China din cauza protestelor masive.

  • Livrările Mazda Motor în China au scăzut luna trecută cu 35%
  • Vânzările Mitsubishi Motors în China au coborât cu 63% în septembrie
  • Livrările Toyota Motor s-au redus în august cu 50%

„Odată cu creşterea rolului Chinei la nivel mondial, acest stat a devenit tot mai important în comerţul internaţional japonez. Se menţin numeroase incertitudini, iar riscul de escaladare a conflictului nu poate fi exclus, dar presupunem că acesta va scădea odată cu venirea unor noi guverne în cele două ţări", notează analiştii JP Morgan, citaţi de Bloomberg.

Din pricina tensiunilor politice, au fost anulate 40.000 rezervări pentru cursele All Nippon Airways între Japonia şi China, conform informaţiilor publicate de compania aviatică. Mai mult, analiştii JP Morgan estimează un declin de 70% al numărului de turişti chinezi care vor vizita Japonia în ultima parte a anului.

Insulele reprezintă un motiv de dispută între cele două mari puteri, de zeci de ani

Cele trei insule din arhipelagul Diaoyu (în chineză) / Senkaku (în japoneză), deşi sunt stâncoase şi au suprafeţe mici,  se află într-o zonă de ape bogate în peşte şi gaze naturale, în apropierea unor importante resurse petroliere, motiv pentru care sunt râvnite de Japonia şi China, dar şi de Taiwan. Guvernul nipon susţine că insulele au fost sub administraţia sa până la sfârşitul anilor 1890, în timp ce China argumentează că a deţinut aceste teritorii încă din vremuri străvechi. Insulele sunt privite de ambele state ca fiind un simbol al mândriei naţionaliste, iar Tratatul de pace din 1972 prevede că „problema arhipelagului Diaoyu va fi rezolvată mai târziu”.

Conflictul s-a accentuat în luna august, când guvernul nipon a aprobat cumpărarea insulelor de la un proprietar privat japonez, contra sumei de 26,2 milioane dolari, declarând că această mişcare va asigura „pacea şi stabilitatea în regiune”. Însă guvernul chinez a reacţionat dur, considerând decizia ca pe „o provocare importantă la suveranitatea Chinei”, mai ales după refuzul Japoniei, de la începutul acestui an, de a exploata în comun resursele naturale din preajma arhipelagului.

La sfârşitul lunii septembrie, China şi Japonia ar fi trebuit să sărbătorească 40 ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice, însă ceremoniile oficiale au fost anulate din cauza tensiunilor politice. Ministrul adjunct chinez de externe a declarat că relaţiile diplomatice „se pot scufunda precum Titanicul”, dacă guvernul nipon nu renunţă la cumpărarea insulelor.

CITEȘTE ȘI În Singapore, conceptul de „preţ exorbitant al locuinţelor” capătă o nouă dimensiune

 

9 October 2012