Instituţiile de credit din România au un număr semnificativ de credite neperformante, care se încadrează în tendinţele mondiale, iar nerestructurarea acestor credite poate duce la nerecuperarea activelor. Declaraţia aparţine guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.

16486-averea-lui-mugur-isarescu.jpg"Avem un număr semnificativ de credite neperformante. Nu este în afara tendinţelor mondiale, dar este un număr semnificativ, care nu poate fi neglijat câtuşi de puţin", a menţionat Isărescu, citat de NewsIN.

Guvernatorul BNR a făcut referire şi la întârzierile de peste 90 de zile şi la cele de 60 de zile.

"Nerestructurarea acestor credite neperformante este de natură să ducă, pe de o parte, la nerecuperarea activelor", susţine Isărescu, care a adăugat că, pe de altă parte, sunt "consecinţe micro şi macroeconomice negative".

Isărescu a subliniat că România are şi un grad scăzut de capitalizare a economiei şi un grad ridicat de prudenţă a băncilor în ceea ce priveşte creditarea.

"În acest context, asigurarea finanţării activităţii împreună cu controlul costurilor pot fi condiţii posibile de relansare generală a economiei", a mai spus Isărescu.



16 February 2011