Banca Comercială Romană (BCR) a depăşit pragul de un miliard de euro la creditele acordate în cadrul programului Prima Casă, banca sprijinind astfel peste 25.000 de tinere familii să îşi cumpere prima lor locuinţă.

24814-4.jpg"Cu un volum de credite de peste un miliard de euro, BCR a fost liderul şi cel mai important susţinător al programului Prima Casă. Ne dorim să-i ajutam în continuare pe români să-şi îndeplinească visul de a avea propria locuinţă. Este angajamentul nostru ferm ca BCR să rămână şi în viitor cel mai mare creditor ipotecar din România printr-o ofertă de credite simplă şi accesibilă", a declarat Martin Skopek, vicepreşedinte Retail Banking în cadrul BCR, citat de Mediafax.

În cadrul celei de-a patra etape a programului "Prima Casă", valoarea medie a unui împrumut s-a situat în jurul sumei de 37.800 euro, în scădere faţă de prima etapă a programului, când media a fost de 41.200 euro. În plus, valoarea medie a avansului plătit de către clienţi pentru achiziţionarea primei lor locuinţe a fost de 10%.

În ceea ce priveşte profilul clienţilor beneficiari ai creditelor acordate prin programul "Prima Casă" 4, aceştia sunt bărbaţi tineri (25-34 ani) care au luat creditul pe o perioadă de 30 de ani.

Regiunea cea mai activă în programul "Prima Casă" este Capitala, a cărei cotă în volumul total de credite acordate a crescut la 45% în a patra etapă a programului, de la 36% în prima etapă. Pe lângă Bucureşti, următoarele cinci judeţe active în programul "Prima Casă" au fost Timişoara, Cluj, Iaşi, Constanţa şi Sibiu.

Poate beneficia de credit "Prima Casă" 4 orice persoană fizică care nu deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia nici o locuinţă, indiferent de modul şi momentul în care a fost dobândită, sau care deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia cel mult o locuinţă, dobândită prin orice alt mod decât prin program, în suprafaţă utilă mai mică de 50 metri pătraţi.

Primul pas pe care trebuie să îl facă o persoană care doreşte să cumpere o locuinţă prin programul Prima Casă este să vină la bancă, chiar dacă nu a găsit încă locuinţa de care are nevoie. Consilierii bancari îi vor prezenta detalii privind creditul, documentele necesare pentru dosarul de împrumut, valoarea estimată preliminară a creditului şi rata lunară de plată.

Dobânda este variabilă şi este formată din EURIBOR la 3 luni plus o marjă de 3,95%. Clienţii trebuie să dispună de un avans de minim 5%. Banca acceptă până la trei coplătitori. Nu se percepe comision de acordare credit sau comision lunar de administrare. Comisionul de rambursare anticipată este zero.

Astfel, pentru un credit de 40.000 de euro, pe o perioadă de 30 de ani, rata lunară în acest moment (variază în funcţie de EURIBOR) este de 206 de euro.
Creditul este garantat parţial de Fondul de Garantare a creditelor pentru IMM (FNGCIMM).

Garanţia emisă de FNGCIMM, în numele şi în contul statului, are valoare determinată, iniţial egală cu 50% din valoarea creditului acordat. Potrivit legii, clientul are de achitat un comision de gestiune de 0,49% datorat FNGCIMM aplicat la valoarea finanţării garantate, deci la jumătate din valoarea acordată a creditului.

 

Sursa

17 May 2012