Pentru acest an aşteptările specialiştilor sunt optimiste. Volumul investiţiilor comerciale din Europa este aşteptat să se majoreze cu 28% în 2011, până la 123 miliarde euro, puţin sub media europeană de 125 miliarde euro a ultimilor zece ani.

16189-pozedinmall1.jpg"Conform cercetărilor noastre, investiţiile în proprietăţi comerciale din România în 2010 au cumulat 292.9 milioane euro, reprezentând o creştere cu 138% faţă de anul 2009. 2010 a scos la lumină un număr mare de proprietăţi aflate în dificultate; cu toate acestea, piaţa a câştigat mai multă încredere spre sfârşitul anului, când s-a înregistrat cea mai mare tranzacţie în valoare de 101.2 milioane euro. Pentru 2011, estimăm un volum de investiţii între 400 şi 500 milioane €, reprezentând o creştere de 30% - 60%, faţă de anul precedent. Dacă în 2010 proprietăţile de tip distressed aparţinând preponderent segmentului de retail au făcut principalul obiect al tranzacţiilor, ne aşteptam ca în 2011 sectorul de birouri să atragă interesul investitorilor cel puţin în aceeaşi măsură. Proprietăţile amplasate în zone descentralizate şi cu o rată de disponibilitate ridicată vor constitui masa ofertei, principala ţintă a investitorilor rămânând Bucureştiul, cu sectoarele de business deja consacrate." a comentat Cristian Ustinescu, Investments Director, DTZ Echinox.

Cum au stat lucrurile la nivel european?

Investiţiile în segmentul imobiliar comercial din Europa au ajuns la 95.9 miliarde euro în 2010, ceea ce înseamnă o creştere de 53% faţă de valoarea de 62 miliarde euro atinsă în anul 2009, potrivit celui mai recent studiu al DTZ, "Investment Market Update". Potrivit aceluiaşi raport de piaţă, volumul investiţiilor în Europa din ultimul trimestru al anului trecut 2010 a ajuns la 30.8 miliarde euro, marcând o creştere de 36% faţă de cel de-al treilea trimestru când valoarea atinsă a fost de 22.7 miliarde euro.

„Creşterea activităţii pe parcursul ultimului trimestru a fost susţinută de o creştere a numărului de tranzacţii de peste 200 de milioane euro. Acest lucru s-a reflectat şi într-o creştere a dimensiunii medii a tranzacţiilor, aceasta ajungând la 32 milioane euro în T4 2010, faţă de 26 milioane euro în T3 2010" notează raportul DTZ.

Investitorii sunt în continuare precauţi

"Cel mai recent raport al nostru reliefează faptul că, în pieţele europene/ în Europa, mulţi investitori rămân precauţi, dar s-au semnalat anumite intensificări în ceea ce priveşte activitatea acestora, incluzând aici câteva achiziţii speculative de proprietăţi de tip prime, pe segmentul de birouri. Mai mult decât atât, am remarcat creşterea încrederii investitorilor inter-regionali, fluxurile de capital provenite din afara Europei, crescând cu 33% pe parcursul anului 2010, până la valoarea de 13.7 mld euro. Pe termen scurt, ne aşteptăm ca investitorii inter-regionali să îşi majoreze ponderea, în special cei din Asia, care au investit 1.1 mld euro în ultimul trimestru din 2010" susţine Magali Marton, Head of DTZ CEMEA Research.

Sectorul de birouri a atras cele mai mari investiţii

Cea mai intensă activitate din ultimul trimestru din 2010 s-a înregistrat pe sectorul de birouri, investiţiile atingând 13.4 mld euro, adică 44% din volumul total. Investiţiile pe segmentul de retail au crescut de la 7.7mld euro în trimestrul al treilea la 9.9 mld euro în ultimul, activitatea axându-se pe centre comerciale, supermarketuri şi parcuri de retail.

"Am început să vedem semnale pozitive pe pieţele imobiliare din Europa, în special pe segmental proprietăţilor de tip prime. Chiriaşii profită de condiţiile economice actuale pentru a-şi consolida poziţia, având posibilitatea să beneficieze de un spaţiu mult mai bun, în timp ce chiriile se situează încă la un nivel relativ scăzut" susţine Tony McGough, Global Head of DTZ Forecasting & Strategy Research.


26 January 2011