In primul trimestru din 2009, investitiile imobiliare au scazut cu pana la 80% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, o singura tranzactie fiind finalizata: preluarea fondului de investitii Fabian de catre compania Black Sea Global Porperties (BSGP), controlata de omul de afaceri Dinu Patriciu. Specialistii consultati de Wall-Street au explicat care sunt cauzele acestor scaderi si ce tip de proprietati au cautat investitorii in 2009.

Cum s-au topit tranzactiile imobiliare in primele trei luni din 2009Troy Javaher (foto), Head of Capital Markets in cadrul companiei de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle (JLL), afirma ca volumul investitiilor imobiliare a scazut cu 80% in primul trimestru din 2009 fata de aceeasi perioada a anului trecut.

In plus, se asteapta ca declinul activitatii din piata de investitii sa continue si in urmatoarele trei luni, atat in Romania, cat si in celelalte tari din Europa Centrala si de Est, in special Ungaria, Cehia si Polonia.

"Diferenta de pret dintre ceea ce astepta proprietarii si ceea ce sunt dispusi sa ofere cumparatorii s-a diminuat in primele trei luni ale acestui an, dar ramane prea mare pentru a putea fi incheiate tranzactiile", ne-a spus Troy Javaher.

In ceea ce priveste atitudinea investitorilor, aceasta s-a schimbat si in primul trimestru, dupa ce primele modificari au aparut inca din toamna anului trecut. Fondurile germane care au ramas active in Europa Centrala si de Est au continuat sa caute produse imobiliare de buna calitate si s-au concentrat in special pe Polonia si Cehia.

Singura tranzactie din T1 a fost achizitia prin piata de capital al fondului Fabian de catre Dinu Patriciu, o achizitie de portofoliu care nu permite o evaluare individuala a yield-ul proprietatilor, remarca Blake Horsley, Investment Sales in cadrul companiei de consultanta imobiliara Colliers International.

Principalele cauze care au determinat diminuarea investitiilor au fost cresterea riscului de tara perceput de catre fondurile de investitii, care cauta acum sa isi minimizeze riscurile, retragerea fondurilor germane, scaderea disponibilitatii de capital si cresterea costului acestuia pentru cei care isi permit sa mai acceseze capital.

Cine va mai investi in piata imobiliara locala?
Cum s-au topit tranzactiile imobiliare in primele trei luni din 2009
In ceea ce priveste interesul pentru Romania, investitorii straini sunt in numar mai redus decat in anii precedenti si ezita sa faca achizitii, deoarece proprietatile nu sunt evaluate la fel de atractiv ca si in alte piete, care desi sunt in scadere, sunt percepute ca avand un risc mai redus, crede Blake Horsley, de la Colliers.

"Pentru a vedea tranzactii si noi jucatori, preturile trebuie sa scada mai mult, pentru a atinge criteriile de investitii ale cumparatorilor. Este improbabil ca noii jucatori, care nu au inceput sa se uite la piata in ultimul an, sa incheie in 2009 tranzactii in Romania", a adaugat Horsley.

In opinia sa, dureaza pana cand un nou investitor invata piata si ajunge sa o stapaneasca si chiar daca sunt cativa care au inceput sa caute oportunitati, multi realizeaza ca preturile din Romania nu reflecta nivelurile cautate de catre cumparatori.

"Din varii motive, proprietatile romanesti nu au atins nivelurile de preturi distressed (neperformate) pe care le au alte tari in acest stadiu", a subliniat specialistul Colliers.

Sursa

21 April 2009