România are o problemă gravă cu atragerea investitorilor străini, dar lipsa Chinei de pe această listă este o greșeală care ar putea să fie prea păguboasă pentru a ne-o permite. Este vorba despre o putere mondială care concurează cu SUA. Totuși, pași timizi se fac pentru a reînvia această relație care a dispărut odată cu instaurarea democrației în România. Mai multe companii chineze anunță investiții semnificative în piața imobiliară autohtonă. Mai multe proiecte din diferite domenii, menite parcă să tatoneze terenul pentru a putea pune la punct un plan strategic de dezvoltare. Singura solicitare a chinezilor: statul român trebuie să se organizeze mai bine. 

40381-chine_business.jpgChinezi sunt cunoscuți pentru modul perfecționist în care își fac treaba, iar România contravine din toate punctele de vedere acestui principiu de muncă pe care ei îl au. Despre români, chinezii au spus de-a lungul timpului că sunt neglijenți și că le lipsește viziunea, după 1989. Desigur, diferențapolitică și culturală  poate fi o explicație, dar dincolo de acest lucru, rămâne un adevăr valabil: România a demonstrat în repetate rânduri că este deficitară la atragerea banilor străini, prin lipsa unor elemente de simț comun într-o economie: infrastructura și protejarea mediului de afaceri.

Există deja mai multe companii chineze care au semnat acorduri de investiții pentru domeniile imobiliare, infrastructură sau turism. Noi vom susține dezvoltarea pe toate aceste segmente, România este deja o destinație cunoscută pentru potențialul imens pe care îl are. Dar ne dorim de la statul român o mai bună coordonare pe aceste proiecte”, s-a exprimat diplomat ministrul chinez al comercțului, Gao Hucheng.

Chinezii au planuri imobiliare de 100 de milioane de euro, pe piața românească

Companiile chineze au anunțat investiții mai mari de 100 de milioane de euro și aproape 18 milioane de dolari pentru ridicarea unei fabrici de componente auto la Brașov, un complex imobiliar în București și un parc solar. Pentru aceste proiecte, acordurile de colaboare au fost deja semnate, iar sumele exacte sunt de 45 de milioane de euro dedicate fabricii de la Brașov, 33 de milioane de euro aferente parcului solar și 23 de milioane de euro pentru dezvoltarea complexului imobiliar din Capitală.

S-a manifestat, în ultimul timp, un interes crescut din partea României față de investitorii chinezi. În ultimul an s-au semnat acorduri de colaborare estimate de 8,5 miliarde de euro. China ocupă locul 8 în clasamentul investițiilor în țara noastră, ceea ce este în antiteza cu importanța pe care o are China la nivel mondial. Vorbim despre a doua super-putere a lume, care amenință să preia conducerea de la SUA, într-un viitor apropiat”, a explicat pentru IMOPEDIA.ro Costin Matache, analist financiar. 

Exporturile României către China sunt în valoare de 1 eurocent pentru fiecare chinez

Inexistentă este și partea de exporturi a României către China, Acestea valorează 1,2 milioane de euro pe an, într-o piață de 1,2 miliarde de locuitori. Cu alte cuvinte, România exportă în valoare de 1 eurocent pentru ficare chinez. În privința importurilor, acestea se ridică la o valoare de 2,5 miliarde de euro, în general fiind vorba despre textile și electronice. Amenajarea portului din Constanța în așa fel încât să permită un tranzit mai mare de produse ar fi esențial.

„Marfa care circulă dinspre Europa spre China poate să trecă prin Constanța sau Rotterdam. Dacă se alege traseul românesc, atunci drumul este mai scurt cu aproape două săptămâni și mai ieftin de trei ori decât prin alternativa olandeză. Dar este nevoie de amenajări portuare specifice pentru volumul mare de marfă care ar putea să vină din China, este nevoie de autostrăzi, poduri, șosele de centură. Este nevoie de o infraructură civilizată”, continuă analistul financiar.

În acest moment, în România există aproximativ 10.000 de societăți chineze, dar și societăți mixte româno-chineze  cu investiții de aproximativ o jumătate de miliard de dolari. Implicarea Chinei în economia românească ar conduce la echilibrarea pieței de afaceri locale, atrăgând mai multe puteri financiare și mai variate, depășind granițele europene.

CITEȘTE ȘI:  

13 June 2016