Curtea de Apel București a hotărât ca Regia Autonomă de Distribuire a Energiei Termice București (RADET) să intre în faliment.

42742-radet.jpgAstfel, judecătorii Curții de apel București au respins ca nefondate apelurile făcute în proces și au menținut decizia din aprilie 2019 a Tribunalului București, prin care a fost declarat falimentul RADET.

În ciuda deciziei definitive de astăzi a Curții de Apel București, autoritățile susțin că bucureștenii nu vor fi afectați și vor avea în continuare apă caldă și căldură.

“Indiferent de sentința de astăzi, bucureștenii vor avea în continuare apă caldă și căldură. Am luat măsuri din timp pentru a putea garanta continuitatea agentului termic în Capitală.

Fac precizarea că o eventuală lichidare a RADET nu înseamnă dispariția sistemului de termoficare, pentru că activitatea Regiei va fi preluată de Compania Municipală Termoenergetica. Reamintesc bucureștenilor că am preluat RADET, în 2016, în insolvență de facto, și că am solicitat în repetate rânduri acordul consilierilor generali pentru o soluție de reorganizare a activității acestei regii, însă abia în luna februarie, în acest an, a fost acceptată soluția înființării Companiei Municipale Termoenergetica.

Subliniez că, în ultimii 3 ani de zile, RADET a inițiat cea mai amplă campanie de reparații și înlocuiri de subansamble tehnice din ultimii ani, fiind inlocuiți aproximativ 180 kilometri conductă pe circuitele primar și secundar, din care 30 de kilometri pe rețeaua primară, iar restul pe rețeaua secundară. Pentru anul 2019, se preconizează că vor fi inlocuiți până la finalul sezonului rece 64 kilometri de rețea, din care peste 20 de kilometri de rețea primară”, precizează un comunicat al Primăriei Municipiului București (PMB).

Tribunalul București a decis falimentul RADET pe 17 aprilie 2019, la mai bine de doi ani de la intrarea în insolvență. ELCEN, compania care produce căldura si apa caldă pentru București, este principalul creditor al RADET și se află, la rândul său, în insolvență, tot din anul 2016.

RADET furnizează apă caldă și căldură pentru circa 600.000 de apartamente și aproape 6.000 de instituții și agenți economici.

11 noiembrie 2019