Insolvenţa este un cuvânt ce îi sperie pe cei mai mulţi jucători ai pieţei, însă cu ajutorul unui specialist şi o strategie bine pusă la punct, poate aduce beneficii incontestabile pentru perioada dificilă care pare interminabilă. Procedura insolvenţei ar trebui să ajute economia, însă legislaţia din România este printre puţinele din Europa care favorizează debitorul, astfel că numeroase companii se îndatorează peste limita suportabilităţii, după care reuşesc să scape de consecinţe.

28992-dosar-insolventa.jpgIntrarea în insolvenţă a unui dezvoltator imobiliar îi sperie pe cumpărătorii înhămaţi la credite ipotecare pe zeci de ani. Însă specialiştii spun că nu trebuie scăpat din vedere faptul că o astfel de procedură atrage anumite beneficii, ea putând fi deschisă şi de creditori împotriva societăţii debitoare, fie însăşi de societatea afundată în datorii.

„Se face aplicaţie pentru deschiderea procedurii de insolvenţă şi pentru protecţia tribunalului. Dacă e deschisă de creditori, va dura cel puţin câteva luni bune, depinzând şi de instanţa care judecă o asemenea cerere. Dacă este deschisă de debitor, poate dura cinci zile: dacă o cerere este făcută corect, în baza unui fundament juridic şi cu toate actele anexe solicitate de lege, atunci compania va fi în insolvenţă până săptămâna viitoare şi protejată de orice proces împotriva oricărei executări silite, de orice penalităţi de întârziere către stat, furnizori sau creditori”, explică Andrei Braşoveanu, managing partner Ciurtin, Braşoveanu & Partners.

Doar 8% dintre firmele care intră în reorganizare ajung să îşi revină

Companiile care acumulează numeroase datorii îşi amână plata acestora până când ajung să se sufoce din cauza conturilor poprite, a executărilor sau a proceselor. În acest moment, fac o aplicaţie pentru a intra în insolvenţă sub protecţia tribunalului, pentru a nu le mai putea fi executate conturile, activele, etc. De fapt, se urmăreşte prelungirea acestei situaţii pe termen cât mai îndelungat, pentru a aplica pentru procedura reorganizării, spun specialiştii. Însă statisticile arată că doar doar 8% dintre firmele care intră în reorganizare ajung să să îşi revină. Prezenţa unui profesionist de-a lungul acestui proces este vitală.

„Pentru o afacere mică, se face un anumit tip de reorganizare. Pentru o afacere mare, gen un retailer sau un dezvoltator imobiliar, se face alt gen de plan de reorganizare, după alte coordonate şi cu alte resurse, inclusiv cu suport pe partea de fiscalitate, pe partea de vânzări, altfel rişti să ajungi în eşec cu respectivul plan de reorganizare. Din punct de vedere tehnic, trebuie neapărat să ai un profesionist lângă tine, altfel, o pot spune direct, nu ai nicio şansă să reorganizezi activitatea unei societăţi prin această procedură”, subliniază reprezentantul Ciurtin, Braşoveanu & Partners.

Procedura de insolvenţă este o procedură colectivă, care se desfăşoară în beneficiul creditorilor, urmărindu-se de fapt recuperarea creanţelor creditorilor, în primul rând, mai degrabă decât salvarea debitorului, accentuează specialiştii. Salvarea debitorului este mai mult un mijloc pentru a ajunge la plata datoriilor.

Legislaţia în vigoare încurajează companiile să acumuleze datorii peste limita veniturilor obţinute

Din punct de vedere al numărului de insolvenţe, România ocupă locul trei în Europa Centrală şi de Est, din cauza actualei legislaţii, care îndeamnă debitorul să îşi deschidă procedura de insolvenţă şi să nu returneze datoriile diferitor categorii de creditori. Procedura insolvenţei ar trebui să ajute economia, însă România „se bucură” de o legislaţie care favorizează debitorul, ceea ce duce la o creştere a numărului de insolvenţe şi încurajează companiile să acumuleze datorii peste limita veniturilor obţinute, consideră specialiştii.

„În primele nouă luni ale anului 2012, a fost deschisă procedura de insolvenţă pentru 16.481 firme din România, în creştere cu 7,59% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior şi cu peste 17% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2010. Peste jumătate din aceste insolvanţe au fost solicitate de către debitori”, argumentează reprezentanţii Coface Romania.

Cele mai mari creşteri de insolvenţe nou deschise în primele luni ale lui 2012, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, s-au înregistrat în sectoarele: comerţ cu amănuntul (17,74%), tranzacţii imobiliare (14,04%), hoteluri şi restaurante (13,44%) şi transporturi (11,76%).

Cele mai afectate trei zone ale ţării, din punct de vedere al numărului de insolvenţe, au fost Nord-Vest cu 17%, Sud-Est cu 13% şi Sud cu 19%, acestea concentrând aproximativ jumătate din totalul insolvenţelor, arată o analiză Coface. Judeţele care au înregistrat creşteri semnificative ale insolvenţelor în 2012 faţă de 2011, sunt:

  • Vaslui, cu 120% (233, faţă de 106)
  • Constanţa, cu 80% (845, faţă de 465)
  • Bistriţa-Năsăud, cu 62% (459, faţă de 283)

Singurele zone în care numărul de insolvenţe analizat în această perioadă a scăzut sunt Nord-Est, cu o scădere de 19% şi Municipiul Bucureşti, cu o scădere de aproximativ 8%.

CITEȘTE ȘI: Procesul de achiziţie a unei locuinţe, diferit faţă de anii anteriori. Ce criterii primează în alegerea unei proprietăţi?

 

15 January 2013