Valoarea proprietăţilor din România a scăzut constant în ultimii ani, iar în condiţiile actuale, preţul nu poate scădea mai mult, consideră atât analiştii şi dezvoltatorii imobiliari. Investitorii cu putere financiară sau clienţii care au curajul de a contracta un credit imobiliar pot face o afacere foarte bună în 2013. IMOPEDIA.ro prezintă un interviu în exclusivitate cu Mauricio Mesa Gomez, directorul general în România şi Bulgaria al companiei imobiliare spaniole Hercesa.

28934-mauricio-mesa-gomez.jpgAţi intrat pe piaţa locală în 2004, când România era în plină dezvoltare imobiliară. Cum v-a afectat criza financiară şi condiţiile economice globale?

Hercesa are o experienţă de aproape 40 ani, aşa că am trecut prin mai multe momente, bune şi grele. Nu ne-am oprit, indiferent de condiţii, suntem o firmă foarte solidă, nu avem proiecte supradimensionate, nu avem proiecte gândite pentru un public care nu există. Am construit locuinţe pentru marea majoritate, am căutat să atragem clientul cu venituri medii, iar 90% dintre proiectele noastre se adresează publicului local, nu investitorilor. Strategia noastră ne-a împiedicat să vindem zeci de unităţi către un singur cumpărător, astfel că nu am rămas cu proiecte goale în anii de criză, cum s-a întâmplat în nenumărate situaţii, atât în România, cât şi în Spania. Drept urmare, am reuşit să vindem apartamente şi pe timp de criză, iar în ultimii doi ani am vândut aproape 200 unităţi. ştim că preţul locuinţelor din România a atins un prag minim, astfel că estimăm că numărul clienţilor va creşte în 2013.

Care sunt diferenţele dintre piaţa imobiliară spaniolă şi cea din România?

Piaţa imobiliară spaniolă este mult mai mare, mai dezvoltată (în mod diferit) şi supraaglomerată de oferte. De asemenea, există un stoc impresionant, iar cererea este foarte scăzută, deoarece situaţia economică este foarte dificilă. Pe termen scurt şi mediu, România are un potenţial mult mai mare decât Spania. Cu toate acestea, ne adresăm aceleiaşi categorii de clienţi, proiectele rezidenţiale sunt similare. şi în România venim cu un produs foarte bine gândit, cu un produs care este de succes chiar şi în perioada de criză, avem proiecte care sunt pline de viaţă. Avem clienţi români care studiază piaţa chiar şi de doi ani, iar la final au ajuns să cumpere la noi, ceea ce spune multe.

De asemenea, am observat că sunt multe clădiri istorice foarte frumoase, dar părăsite, astfel că am identificat o oportunitate în acest segment. După Hotel Cişmigiu, am mai ţintit încă cinci clădiri istorice pe care intenţionăm să le restaurăm. Nu am încheiat încă un contract, aşa că nu pot să spun care sunt acestea.

Ce diferenţe sunt între piaţa imobiliară din România şi cea din Bulgaria?

Comparativ cu Bulgaria, România are un potenţial mult mai mare, din punct de vedere imobiliar. Momentan, piaţa imobiliară din Bulgaria este mult mai amorţită, pe când în România lucrurile au început să se mişte. În 2012, investiţia directă străină în România a crescut simţitor faţă de 2011, chiar dacă situaţia politică a fost nefavorabilă, iar moneda naţională nu a fost foarte stabilă. Aceste condiţii au creat un mediu dificil, însă investitorii străini au revenit timid, tendinţă ce se va menţine şi anul viitor.

S-au resimţit schimbări în piaţa imobiliară în 2012? Care sunt aşteptările pentru anul ce tocmai a început?

2012 a fost un an mult mai bun decât cei anteriori. În 2009 şi în 2010 nu s-a întâmplat nimic, au fost doi ani foarte dificili, nu au fost tranzacţii, iar piaţa imobiliară a fost blocată. Din 2011, tendinţa a început să se schimbe, cumpărătorii şi investitorii au început să prindă curaj, să cumpere, atraşi fiind de un preţ mic. Piaţa a început să se dezmorţească, numărul tranzacţiilor a crescut timid.

2013 va fi un an greu, la fel ca 2012. Investitorii vor continua să vâneze cele mai bune oferte, vor căuta oportunităţi imobiliare. De asemenea, şi clienţii privaţi vor analiza cu atenţie orice ofertă imobiliară şi vor cumpăra numai locuinţele cu un preţ cât mai mic. Anul acesta probabil că nu va fi extrem de diferit de cel care tocmai s-a încheiat.

Numărul tranzacţiilor imobiliare din Bucureşti a tot scăzut în ultimii ani. Nu mai există cerere?

Nevoia de locuinţe din Capitală este acută, cererea este mare, nu aceasta este problema cu care se confruntă piaţa imobiliară locală. Problema este teama cu care se confruntă potenţialii cumpărători, frica de viitor. Clienţii care dispun de anumite economii, cei care au curajul de a contracta un credit imobiliar pot face o afacere foarte bună acum, deoarece preţul proprietăţilor este mic. Cine înţelege că acum este un moment de cumpănă, un moment care va trece, nu va regreta mai târziu.

CITEȘTE ȘI: Cum îţi ridici casă în două săptămâni? Locuinţele cu structură metalică, perfecte pentru clienţii grăbiţi

 

8 January 2013