Volumul lucrărilor de construcţii a crescut în primele zece luni cu 0,9% ca serie brută, dar s-a redus cu 1,3% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, pe fondul scăderii înregistrate de construcţiile noi, cu 10%, a anunţat Institutul Naţional de Statistică (INS).

32551-construction-project-main.jpgCa serie brută, în cazul lucrărilor de reparaţii capitale volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 28,3%, în timp ce lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 17,8%. Lucrările de construcţii noi au scăzut cu 8,5%, se arată într-un comunicat al INS.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la clădirile rezidenţiale cu 6,7% şi la clădirile nerezidenţiale cu 1,2%, iar construcţiile inginereşti au scăzut cu 0,1%.

Ca serie ajustată, lucrările de reparaţii capitale şi lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au crescut cu 31,2%, respectiv cu 13,9%. Pe obiecte de construcţii s-au înregistrat creşteri la clădirile rezidenţiale şi la clădirile nerezidenţiale cu 7,6%, respectiv cu 1,1%, în timp ce construcţiile inginereşti au scăzut cu 3,6%.

În luna octombrie 2013, volumul lucrărilor de construcţii (serie brută) a crescut faţă de luna septembrie 2013 cu 14,1%, creştere evidenţiată astfel: la lucrările de construcţii noi cu 17,5%, la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 12,3% şi la lucrările de reparaţii capitale cu 2,5%. Pe obiecte de construcţii, au avut loc creşteri la construcţiile inginereşti cu 25,6% şi la clădirile nerezidenţiale cu 2,3%. Clădirile rezidenţiale au scăzut cu 17,6%”, reiese din datele INS.

Ca serie ajustată, creşterea a fost de 4% în octombrie faţă de septembrie

Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 7,6%, respectiv cu 7,4%.

 

CITEȘTE ȘI: Cum îţi ridici casă în două săptămâni? Locuinţele cu structură metalică, perfecte pentru clienţii grăbiţi

 

9 December 2013