Anul 2015 a adus tranzacții mari pe segmentul industrial românesc, nișă dominată de investitori din Cehia și SUA. Volumul investițiilor a urcat de șapte ori față de anul trecut, depășind 260 milioane euro, potrivit celui mai recent raport CBRE. Specialiștii estimează că ritmul de activitate se va menține, întrucât există semnale că mai mulți dezvoltatori străini iau în calcul intrarea pe piața locală.

38256-spatiu_industrial.jpgSegmentul industrial românesc resimte elanul investitorilor străini, la fel ca și restul pieței imobiliare. Anul acesta, s-au semnat contracte de anvergură, specialiștii estimând că vor mai urma să intre pe piața locală și alți dezvoltatori de peste hotare.

„Interesul pentru sectorul industrial a rămas ferm pe parcursul primelor 8 luni din 2015, entuziasmul afișat față de proprietățile industriale a rezultat într-un volum investițional total de 260.6  milioane de euro, de șapte ori mai mare în comparație cu volumul total investițional de anul trecut, care a fost, de asemenea, unul ridicat”, se arată în cel mai recent raport al companiei de consultanță imobiliară CBRE.

  • Dezvoltatorii se orientează spre proprietăți atractive din punct de vedere al investiției, localizate în zone strategice, cu un mix bun de chiriași și cu teren disponibil pentru viitoare extinderi
  • La nivel regional, sectorul industrial a ajuns să reprezinte aproape 20% din volumul total de investiții (în perioada 2014-2015), față de doar 7% în perioada de boom (2006-2008)

Piața locală este dominată de investitori ce provin din Republica Cehă și din SUA, principalul actor fiind dezvoltatorul ceh CTP Invest – acesta a achiziționat, anul acesta, trei parcuri logistice în București, unul în Deva și unul în Arad, ajungând să dețină mai mult de 350.000 mp din totalul spațiilor industriale și logistice. Alte achiziții importante au fost făcute de PointPark Properties, Zacaria Group și Lonestar, companie nou intrată pe piața românească.  

De ce a devenit România atractivă pentru investitorii străini?

Perspectivele pieței de investiții rămân favorabile pe fondul cererii din ce in ce mai mari din partea clienților și a scăderii ratei de neocupare, cumulate cu randamentele investiționale care rămân printre cele mai ridicate din Europa. În prezent, mai mulți investitori străini iau în calcul intrarea pe piața locală, astfel că specialiștii estimează că va urma cel puțin încă o tranzacție majoră.

Sectorul industrial european trece printr-un proces de consolidare, cu jucători, care fie asimiliează jucatori mai mici și/sau active individuale, în scopul obținerii unei poziții dominante pe piață sau chiar ieșirea din piețele unde nu pot obtine o masă critică. Toate acestea au condus la o compresie semnificativă a randamentului investițional în piețe precum Polonia și Republica Cehă. România, care rămâne una dintre piețele cel mai puțin concentrate din regiune (niciun jucător neavând o cotă de piață de peste 10%,) și, de asemenea, una dintre cele mai ieftine piețe, a devenit atractivă pentru acei actori care doresc să-și extindă portofoliile la nivel regional sau european. România a devenit atractivă și datorită unor îmbunătățiri semnificative în sectorul de producție, cât și în cel de vânzare cu amănuntul aflat în creștere rapidă, toate acestea ducând la creșterea cererii pentru spații industriale", explică Gijs Klomp, managerul departamentului Capital Markets.

În același timp, mișcările din acest sector influențează piața chiriilor – pe măsură ce numărul spațiilor industriale se micșorează în piețele tradiționale, precum București, Cluj-Napoca sau Timișoara, se conturează noi centre pe hartă, precum Iași, Deva sau Târgu Mureș.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

28 September 2015