Pentru cei care vor să vândă sau să cumpere o locuinţă, interpretarea contextului economic şi înţelegerea pieţei imobiliare sunt cruciale. Numai aşa pot afla dacă momentul ales pentru tranzacţie este oportun sau dacă preţul locuinţei este unul profitabil. De obicei, acestea sunt informaţii pe care agenţii imobiliari profesionişti le cunosc bine, dar pentru clienţii care nu vor să intre în joc fără nicio cunoştinţă în domeniu, există câteva repere după care să se ghideze.

34093-valoare_locuinta.jpgAnul 2014 s-a arătat, până acum, unul destul de stabil şi fără surprize, pentru cei implicaţi în piaţa imobiliară. Totuşi, în primul trimestru al anului, preţurile au scăzut cu până la 2%, la nivel naţional. Aceasta nu a fost o veste bună pentru proprietarii care şi-au scos locuinţele la vânzare, mai ales în condiţiile în care piaţa marcase o evoluţie anterioară pozitivă, cu creşteri la nivel naţional. Totuşi, fluctuaţiile sunt relativ mici.

„Comparativ cu primul trimestru din 2013, preţurile din aceeaşi perioadă a acestui an s-au redus cu -0,6%, ceea ce indică o piaţă stabilizată. Acest lucru este cu atât mai clar dacă luăm în considerare tendinţa sezonieră de a avea preţuri reduse în sezonul rece”, se arată într-un studiu Eurobank Property Services, bazat pe indexul rezidenţial EPS.

Preţurile de acum sunt la nivelul anului 2006

Spre comparaţie, din momentul în care a început să se prăbuşească, la mijlocul anului 2008, piaţa imobiliară a marcat scăderii medii anuale de -8,5%. Astfel s-a ajuns la o ieftinire totală cu o medie de -41%. În momentul acesta, preţurile au ajuns la nivelul la care erau în trimestrele doi şi trei din 2006. Cea mai ferită zonă, în faţa ieftinirilor, este centrul Capitalei. Acestuia i se alătură zonele elitiste din restul ţării.

„Preţurile pentru Bucureşti Centru au rămas stabile în primul trimestru al anului, dar raportat la aceeaşi perioadă a anului trecut, au înregistrat o creştere de 2,5%. Astfel se stabileşte o tendinţă de creştere a pieţei de top la nivel naţional pentru o perioadă de peste un an. Cea mai importantă creştere a preţurilor rezidenţiale la nivelul diviziunilor regionale este înregistrată în zona de Nord. Acolo s-a observat o creştere a preţurilor de 2% faţă de trimestrul precedent şi o creştere de 5,6% faţă de perioada similară a anului precendent. În acest perimetru se observă o tendinţă consecventă de creştere resimţită din mijlocul anului 2012.”, continuă specialiştii Eurobank Property Services.

Locuinţele noi au preţuri stabile în Bucureşti, dar fluctuează puternic în ţară

Centrul ţării a marcat de asemenea o creştere cu 2% a preţurilor, iar Moldova şi Muntenia au avut un comportament stabil timp de mai multe trimestre. La cealaltă extremă se găsesc periferia Bucurştiului, unde preţurile au scăzut cu până la 2,5%, zona Ilfov, cu scăderi de până la 2,1% şi diviziunea Vest, unde a fost şi cea mai abruptă ieftinire, de 3,8%. Restul diviziunilor prezintă un index cu reduceri moderate de preţuri.

„Din lista celor mai mari oraşe ale României, în Ploieşti s-a sesizat cea mai mare creştere a preţurilor rezidenţiale, cu un procent de 7,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Urmează Braşov, Constanţa şi Galaţi. Cele mai abrupte reduceri s-au observat în Brăila, Oradea şi Craiova”, arată indicele rezidenţial EPS.

De asemenea, este important de ştiut că, dintre tipurile de proprietăţi analizate de Indicele Rezidenţial EPS, apartamentele au avut performanţe sub nivelul mediu. Iar acest lucru s-a întâmplat nediscriminat, atât în Bucureşti, cât şi la nivel naţional. Un avantaj au proprietăţile noi, mai ales cele aflate în Bucureşti, care au rămas stabile pe parcursul ultimelor patru trimestre. Totuşi, la nivel naţional, chiar şi proprietăţile noi au fost afectate mai puternic, raportat la indicele naţional general.

CITEŞTE ŞI: Harta Proprietăţilor care Contează: concept apreciat atât de vizitatorii TNI, cât şi de agenţii imobiliari

 

19 May 2014