În fiecare zi, în România, în medie 12 locuințe sunt afectate de incendii. În fiecare zi, în aceste incendii cade victimă un om. Sezonul rece aduce cu sine și o incidență mai mare a acestor evenimente, cu un vârf de periculozitate în perioada sărbătorilor de iarnă. Cu adevărat grav este însă modul în care tolerăm, de cele mai multe ori, riscul la incendiu, cu siguranța nejustificată a celui care crede că nu i se poate întâmpla tocmai lui. Prizele care fac scânteie, fierul de călcat uitat în priză, aragazul uitat aprins, materialele de construcție inflamabile – pentru că sunt mai ieftine, chiar și artificiile de revelion pot conduce la o tragedie. Incendiile pot fi prevenite, cu condiția ca fiecare să înțeleagă responsabilitatea pe care o poartă pentru binele lui, al familiei lui precum și al vecinilor. Improvizațiile, lucrările de reparație făcute chiar de proprietari la instalațiile electrice sau mijloacele de încălzire, reprezintă cel mai mare risc de incendiu.

38757-protectie_foc.jpgPotrivit ultimei statustici ISU, din cele 12 incendii care se petrec în medie, zilnic, cinci izbucnesc în pod/mansardă și trei în bucătărie. Copiii mici și bătrânii sunt cei mai expuși, atunci când izbucnește focul, din cauza neputinței lor. Anual, o medie de 41 de copii cad pradă incendiilor, în timp ce 27% dintre victime sunt persoane cu vârsta de peste 70 de ani. Asemenea tragedii pot fi însă evitate, dacă se respectă câteva reguli de bun-simț. Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dealul Spirii” București-Ilfov explică principalele măsuri de prevenire a incendiilor și exploziilor, în sezonul rece:

  • Nu folosiți instalațiile electrice cu defecțiuni, improvizații sau fără protecția corespunzătoare față de materialele sau substanțele combustibile din spațiul în care sunt utilizate
  • Nu folosiți sobe și alte mijloace de încălzire defecte, cu improvizații, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate, precum și aprinderea focului utilizându-se lichide inflamabile
  • Verificați coșurile de evacuare a fumului, reparați-le,izolați-le termic și curățați-le periodic
  • Asigurați unelte pentru deszăpezirea căilor de acces, de evacuare și de intervenție
  • Nu utilizați foc deschis în locuri cu pericol de incendiu (la distanțe mai mici de 40 metri față de locurile cu pericol de explozie, respectiv 10 metri față de materiale sau substanțe combustibile) și pe timp de vânt
  • Prepararea hranei prin utilizarea focului deschis se face numai în locuri special amenajate, în condiții și la distanțe care să nu permită propagarea focului la vecinătăți
  • Interziceți jocul copiilor cu focul în condiții și în locuri în care se pot produce incendii și fără supraveghere
  • Nu lăsați nesupravegheate aparatele electrice sub tensiune, cum sunt: fier de călcat, reșou, radiator și altele asemenea.

Toate prizele, cablurile, întrerupătoarele sau electrocasnicele cu defecte minore trebuie reparate de un specialist sau aruncate

Mai mult, nimeni nu ar trebui să folosească niciun fel de aparat electric, cablu, prize, întrerupătoare care prezintă defecțiuni sau improvizații, fie ele și minore. Rețeaua electrică nu trebuie suprasolicitată, prin folosirea simultană a mai multor receptori. În grajd, magazie, pod sau alte zone cu pericol ridicat de incendiu, nu trebuie folosite chibrituri, lămpi de iluminat cu petrol, lumânări, brichete etc.

  • Este interzisă depozitarea de materiale combustibile sau inflamabile în podurile clădirilor
  • Este interzisă folosirea afumătoarelor improvizate ori amplasarea acestora în magazii, poduri, remize, sub șoproane sau lângă materiale combustibile; afumătorile se confecționează din zidării de cărămidă și materiale incombustibile și se amplasează independent de celelalte construcții din gospodărie

Fiecare bucătărie trebuie să aibă un stingător sau o pătură de incendiu, pentru a minimiza riscul unui incendiu extins

Buteliile nu trebuie ținute lângă sursele de căldură și ele nu trebuie folosite culcate, răsturnate sau înclinate. În niciun caz nu trebuie folosite butelii cu improvizații. Pentru a opri incendiile din stadiul incipient, se recomandă amplasarea în bucătării a unui stingător sau a unei pături de incendiu. În perioada sărbătorilor de iarnă, se recomandă precauții suplimentare.

„Evitați utilizarea artificiilor în apropierea perdelelor sau altor materiale ce se pot aprinde ușor. După stingerea artificiilor, nu le aruncați la întâmplare. Nu aruncați cu artificii, petarde și alte obiecte pirotehnice spre locuințe, persoane, animale, benzinării, stații GPL sau alte locuri cu pericol de incendiu sau explozie”, arată oficialii Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dealul Spirii” București-Ilfov.

Copiii nesupravegheați reprezintă un risc major, atât în orașe, cât și în mediul rural

Copiii trebuie ținuți departe de produsele inflamabile și educați cu privire la riscurile unui incendiu. Ei nu trebuie să aibă acces la chibrituri, brichete, lumânări, lămpi cu gaz etc și nu trebuie lăsați nesupravegheați lângă lumânări aprinse, sobe, plite și/sau aparate electrice aflate în funcțiune. În orașe, cele mai multe cauze care conduc la incendiu sunt nesupravegherea copiilor, alături de exploatarea instalațiilor electrice cu defecțiuni sau improvizații. În mediul rural, problemele vin în special de la nerespectarea normelor de siguranță în domeniu.

Locuințele se construiesc fără aprobările necesare, fără respectarea unor măsuri minime de siguranță la incendiu. Locuințele se ridică cu materiale de construcții combustibile, fără ca acestea să fie tratate corespunzător pentru a rezista focului. O altă problemă este aglomerarea construcțiilor: casele sunt construite tot mai aproape una de alta, anexele gospodărești sunt ridicate fără respectarea distanțelor de siguranță față de vecinătăți, furajele se depozitează în locuri inadecvate pentru prevenirea incendiilor”, avertizează oficialii ISU.

Nesupravegherea copiilor este o problemă importantă și în mediul rural, unde se adaugă faptul că se folosește frecvent focul deschis în spațiile închise precum și existența unor cantități mari de materiale combustibile necesare pentru încălzirea locuinței, pe timp de iarnă, precum și arderea resturilor vegetale și a gunoaielor rezultate din activitățile gospodărești.

CITEȘTE ȘI:

23 November 2015