Coșurile de fum sunt indispensabile fiecărei construcții, de la case de chirpici, până la vile, blocuri sau cele mai elitiste clădiri corporate ale momentului. Atunci când funcționează corect, acesta asigură un randament ridicat al surselor de căldură. În situațiile în care este montat greșit sau nu este întreținut corespunzător, coșul de fum devine un adevărat pericol pentru locuitorii construcției, dar și pentru vecinătăți. Această situație este una dintre cele mai frecvente cauze ale unui incendiu.

38694-incendiu_cos_de_fum.jpgAtunci când se vorbește despre instalația de încălzire, coșul de fum deține un loc periferic. Cu toate acestea, eol este o componentă importantă a angrenajului, cu rolul de a evacua în siguranță fumul și gazele arse nocive. Oricine are nevoie de coș de fum, indiferent de tipul de focar folosit (centralele termice, șeminee, sobe etc.). Coșul de fum este un element indispensabil, iar în  țările vestice nu se pot monta decât coșurile certificate. În România însă, asemenea proceduri sunt opționale.

Fiind o componentă importantă a instalației de încălzire, certificarea și montarea corespunzătoare a coșului de fum sunt esențiale pentru siguranța casei. În caz contrar, riscurile pot fi enorme. În România, din păcate, pentru realizarea de cosuri de fum, încă se folosesc impropriu elemente ceramice pentru realizarea unui tub. Aceste elemente nu au nici rolul și nici structura adecvată pentru a forma un coș de fum, producând riscuri majore în cazul utilizării. Din cauza caracteristicilor sale, ceramica arsă nu rezistă la coroziunea provocată de acizii rezultați din procesul de ardere și evacuare a gazelor. De aceea este indicată folosirea unui sistem în trei straturi (manta exterioară din cărămidă, termoizolație din vată minerală bazaltică, tub interior din șamotă), care formează un coș de fum compact cu aerisire care face față variațiilor de temperatură și umiditate”, explică pentru IMOPEDIA.ro Ionel Timiș, reprezentant Cemacon.

Coșul de fum trebuie să reziste la temperaturi de peste 1.000 ºC

Un coș de fum este supus la solicitări intense, de natură fizică și chimică. Acesta trebuie să reziste la variații mari de temperatură. Numai șocul termic generat de aprinderea depunerilor de funingine și gudron poate genera temperaturi mai mari de 1.000ºC. În plus, în coș de formează un condensat acid, puternic coroziv. Pe lângă toate acetea, ciclurile îngheț-dezgheț din fiecare iarcă solicită suplimentar coșul de fum. Așadar, materialele de calitate și mentenanța periodică sunt cruciale.

Un coș de fum executat din materiale necorespunzătoare și necurățat periodic prezintă un risc major pentru proprietari. În anul 2011, conform statisticilor I.G.S.U., peste 2.200 de incendii, în medie  6 incendii/zi au fost generate de coșurile de fum defecte sau necurățate. Neetanșeitatea coșurilor este cauza unui număr însemnat de intoxicații cu monoxid de carbon”, arată Asociața Hornarilor, constructorilor de Coșuri de Fum și Șeminee.

Secțiunea interioară a coșului de fum trebuie dimensionat numai de către specialiști, în funcție de caracteristicile tehnice ale sursei de căldură. La baza coșului, trebuie montată o ușiță de curățire termorezistentă și etanșă.

Pentru toate clădirile, indiferent de destinație, este nevoie de un coș de fum certificat. În cazul blocurilor cu mai multe apartamente, există centrale termice pe gaz, fiecare din acestea având ”minicoșul” său de fum”, explică Ionel Timiș.  

Pentru siguranță suplimentară, proprietarii pot monta angrenaje pentru evacuarea fumului de incendiu

Pentru siguranța proprietarilor, în locuințe se pot monta și angrenaje pentru evacuarea fumului de incendiu. Acestea se montează în coloană pe planșeu, așezând un grilaj de preluare a fumului pe tavan. Acestea se pot monta și în blocuri și totul este izolat cu materiale antifoc.

Se realizează o tubulatură din doua coloane, una pentru preluarea fumului și una pentru colectare și evacuare. În coloana de preluare a fumului se amplasează, pentru fiecare etaj, un element cu grilaj de preluare și, înaintea următorului element cu grilaj, un element de deviere. În coloana de colectare se amplasează câte un element de contradeviere, în dreptul fiecărui element de deviere din coloana de preluare. Trecerile prin planșee și eventuale consolidari structurale trebuie realizate lăsand un rost de dilatare de circa 1-2 cm, în care se introduce material comprimabil și antifoc, cum ar fi vata minerală”, explică oficialii Coșdefum.ro

În alegerea și întreținerea coșului de fum, siguranța trebuie să fie principiul după care se ghidează atât proiectanții cât și constructorii, dar mai ales, utilizatorul final. Indiferent dacă este vorba de șemineu, sobă sau centrală, coșul de fum se poate autoaprinde la interior, iar această posibilitate și riscurile pe care ea le implică trebuie luate în calcul încă din etapa de construcție a locuinței.

CITEȘTE ȘI:

11 November 2015