Cum va evolua piaţa imobiliară în a doua jumătate a lui 2011 este o întrebare care este pe buzele tuturor, mai ales a celor care evoluează în această branşă, indiferent de oraş. Nici vestul ţării nu fost scutit de o prăbuşire a preţurilor la proprietăţi, Cluj-Napoca fiind foarte afectat. Piaţa terenurilor este la pământ, programul „Prima Casă" mai salvează din tranzacţii, spaţiile comerciale răsuflă mulţumită companiilor multinaţionale care aleg acest oraş.

Sursa: basilica.roCluj-Napoca, un centru universitar important, numără, după ultimele statistici, circa 180.000 de studenţi. O parte dintre ei este venită din alte oraşe, astfel că trebuie să-şi caute un loc unde să stea. Cine nu prinde o cameră în cămin, alege varianta chiriei. Chiar şi aşa cererea este mică, iar preţurile au scăzut cam la jumătate faţă de perioada dinaintea crizei.

Piaţa chiriilor este orientată în jurul instituţiilor de învăţământ superior. Preferinţele pentru anumite zone sunt dictate de universităţi. De exemplu, cei de la medicină preferă cartierul Zorilor sau cei de la ştiinţe economice aleg cu precădere zona Gheorgheni" susţine Marius Gocan, consilier imobiliar la Welt Imobiliare.

Cel mai uşor de închiriat sunt apartamentele pe care se cere până în 200 euro/lună. Dar în zona centrală, preţurile cerute pentru apartamentele oferite spre închiriere sunt astfel:

  • O garsonieră porneşte de la 150 euro/lună şi ajunge până la 250 euro/lună
  • Apartament de două camere se găseste cu sume între 200 şi 350 euro/lună
  • Apartamentele de trei camere se închiriază cu preţuri între 300 şi 450 euro/lună

Ca în orice oraş, cu cât sunt mai spre marginea oraşului, apartamentele costă mai puţin. Aşa că spre periferie se înregistrează scăderi notabile la oferta de închiriere: o garsonieră pornește de la 100 euro/lună, un apartament de două camere oscilează între 150 şi 250 euro/lună, iar unul de trei camere este în jurul sumei de 300 euro/lună.

Apartamentele - luptă egală între bani gheaţă şi „Prima Casă"

În general, piaţa are tendinţe de scădere şi nu sunt evoluţii spectaculoase de creştere a numărului de achiziţii. Cu toate acestea specialiştii susţin că există o creştere sensibilă a numărului de tranzacţii de anul acesta faţă de anul trecut. Segmentul rezidenţial este ajutat de programul „Prima Casă", dar au început să apară pe piaţă şi banii numerar.  Aşa că îşi permit clienţii să negocieze şi tranzacţiile se fac la preţuri mai mici decât erau ofertele iniţiale.

„Vânzările merg în Cluj aşa cum merge Prima Casă. Când se finalizează un proiect Prima Casă se intensifică un pic. Acum, când s-a terminat partea a treia a programului a fost un pic de agitaţie, dar s-a oprit iarăşi, deoarece lumea aşteaptă", declară Crivii.

„La departamentul nostru de vânzări de apartamente se vând şi garsoniere şi apartamente cu două camere, am avut chiar şi de trei şi patru camere.  Programul Prima Casă susţinea tranzacţiile, dar în ultimele doua-trei luni au predominat banii cash. Respectiv din 10 clienţi, 8 au plătit în numerar", împărtăşeşte Cătălin Rus.

  • Preţul mediu al unui apartament central este de 1.000-1.100 euro/mp
  • La periferie, preţ mediu este de 600-700 euro/mp

Ofertele diferă totuşi de la caz la caz. Unele apartamente cu finisaje superioare pot costa mai mult, iar cu cât suprafaţa unei locuinţe este mai mare, cu atât îi scade şi preţul/mp.

Proprietarii de terenuri ţin de preţ

Piaţa de terenuri este blocată, dar cu toate acestea în centrul oraşului sunt oferte de vânzare cu 500 euro/mp. Numai că nimeni nu este interesat să cumpere. La periferie se mai fac câteva tranzacţii sporadice de către clienţi care au nişte bani economisiți şi au hotărât să profite de moment, pentru a-şi construi o casă la costuri „de criză". Dar, per ansamblu, este cam aceeaşi situaţie ca şi în centru - proprietarii ţin la preţ în timp ce clienţii speră să mai lase.

„Piaţa terenurilor este la pământ. Ce există în centru are preţ de 500 euro/mp, dar dacă s-ar cumpăra, ar merita un preţ în jurul a 300 euro/mp. La periferie, vă pot da un exemplu din Floreşti: este un anunţ, din 2007, cu 100 euro/mp şi nici acum nu este vândut deoarece are acelaşi preţ. Oferta ar trebui să fie undeva în jur de 30-40 euro/mp. Mai sunt situaţii în care proprietarii lasă la preţ, dar destul de rar" declară Cătălin Rus de la Maxintermedia.

Sunt şi consilieri imobiliari care susţin contrariul şi declară că piaţa terenurilor a început să se dezgheţe uşor în ultimul timp, datorită loturilor mici şi ieftine.

„La periferie, se caută şi s-au vândut foarte bine terenurile cu utilităţile trase, cu preţuri în jurul valorii de 15-25 euro/mp" spune reprezentantul Welt Imobiliare.

Piaţa imobiliară din Cluj-Napoca, imatură

Piaţa imobiliară din zona Clujului este catalogată de specialiştii din domeniu ca fiind o piaţă încă imatură, lipsită de transparenţă, care mai cere câţiva ani pentru a se maturiza.

„Clujul nu se poate compara cu ceea ce înseamnă Bucureştiul. Celelalte oraşe din ţară sunt într-o stare atât de incipientă a pieţei imobiliare, încât toate celelalte zece mari oraşe la un loc nu fac cât Bucureştiul ca amploare şi număr de tranzacţii", încheie Adrian Crivii, manager Darian.

Află şi cum stau lucrurile pe piaţa imobiliară din Iaşi şi Braşov.

8 April 2011