Cel mai cunoscut oraş japonez, Tokyo este o metropolă modernă, ameţitoare de-a dreptul, unul dintre cele mai interesante locuri din lume atât pentru rezidenţi, cât şi pentru turişti. Trenuri rapide de suprafaţă, restaurante, vasta reţea de metrou, trafic aglomerat, zone de distracţie, temple istorice, multe spaţii comerciale uriaşe, nenumăraţi zgârie-nori, reclame luminoase la tot pasul – toate acestea se îmbină armonios în capitala Japoniei.

23507-tokyo_2.jpgDeşi astăzi este unul dintre cele mai însemnate centre economice mondiale, Tokyo a fost un mic sătuc pescăresc, numit Edo. În secolul al XVIII deja se transformase într-unul din cele mai mari oraşe din lume, adunând peste un milion de locuitori. Devenind din ce în ce mai imporant, din punct de vedere economic, politic şi cultural, oraşul a fost desemnat capitala Japoniei, iar Castelul Edo a devenit Palatul Imperial. În secolul XX, metropola a trecut prin două catastrofe – cutremurul Kanto din 1923 şi bombardamentul din timpul Celui De-al Doilea Război Mondial – dar şi-a revenit cu bine de fiecare dată. După război, Tokyo a fost complet reconstruit.

În anii ’80, preţul proprietăţilor a sărit în aer, astfel că oraşul a trecut printr-o bulă imobiliară urmată de o criză a datoriilor. Piaţa imobiliară s-a prăbuşit la începutul anilor ’90, iar multe companii sau cetăţeni s-au trezit cu ipoteci uriaşe ale unor proprietăţi ce se devalorizau de la o zi la alta. A urmat o recesiune semnificativă, iar perioada respectivă a fost denumită ca „Decada Pierdută” a Japoniei. În 2011, cutremurul Tohoku, însoţit de tsunami, au devastat mare parte a coastei Honshu. Mulţumită infrastructurii rezistentă la cutremure, pagubele înregistrate în Capitală au fost scăzute comparativ cu alte zone ale Japoniei.

Analiştii internaţionali spun că acum este momentul perfect pentru a achiziţiona sau pentru a închiria o locuinţă în Tokyo, deoarece sectorul imobiliar a fost puternic afectat de criza economică mondială, astfel că multe proprietăţi pot fi cumpărate la un preţ care părea imposibil acum câţiva ani. Apartamentele sunt deosebit de profitabile, deoarece există mulţi proprietari care le vând la un preţ cu 25% mai mic decât valoarea lor reală.

23506-districtul_kabukicho_din_tokyo.jpgChiria lunară în Tokyo este simţitor mai mare decât în alte metropole de o importanţă similară

Apartamentele închiriate în regim hotelier sunt comune în Tokyo, astfel că pot fi găsite în orice cartier. Deoarece Aoyama şi Omostesando sunt zone foarte căutate, locuinţele de aici au suprafeţe mici, iar chiriile sunt destul de piperate. Apartamente spaţioase, cu până la trei dormitoare, la un preţ accesibil, pot fi găsite în cartiere ca Ebisu sau Meguro. În districtele business precum Roppongi sau Akasaka, locuinţele sunt luxoase, chiriaşii sunt oameni de afaceri, astfel că şi preţul de închiriere este ridicat.

Valoarea medie a chirieri, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – central: 1.900 dolari/lună; semicentral: 1.300 dolari/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 4.000 dolari/lună; semicentral: 2.500 dolari/lună

Majoritatea apartamentelor se închiriază cu mobilă, dar bucătăriile sunt utilate minimalist. În general, contractul de închiriere este de minimum şase luni, proprietarii pretind o garanţie ce constă în echivalentul chiriei pe trei luni, iar costurile suplimentare de întreţinere a clădirii sunt achitate de chiriaş.

23508-tokyo_3.jpgNici în plină criză nu oricine își poate permite să cumpere o locuinţă în capitala japoneză

Este o perioadă propice pentru a investi în sectorul imobiliar din Tokyo datorită numărului ridicat de locuinţe scoase la vânzare la un preţ semnificativ mai mic faţă de acum patru-cinci ani. Apartamentele din districtele business oferă cele mai bune randamente din chirii, iar chiriaşii de pe acest segment închiriază pe termen lung şi sunt extrem de serioşi. În acelaşi timp, casele cu grădină din suburbii sunt mai greu de închiriat.

Cartierele Aoyama şi Omostesando sunt foarte bine cotate, dar proprietăţile amplasate aici sunt destul de rar scoase pe piaţă. În partea de sud-vest a oraşului se găsesc cu precădere case cu grădină, iar cartierele Azabu Hiroo şi Shirokane sunt perfecte pentru familii, deoarece sunt zone rezidenţiale, cu străduţe liniştite, dar şi şcoli internaţionale valoroase.

Preţul mediu al apartamentelor, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament central – 17.500 dolari/mp
  • Apartament semicentral – 12.250 dolari/mp

Cumpărătorii străini vor fi surprinşi de legislaţia japoneză, mai ales datorită faptului că pot exista doi proprietari complet diferiţi: unul deţine casa în sine, iar altul deţine terenul. Astfel că sunt extrem de întâlnite situaţiile în care cumpărătorul unei case trebuie să plătească chirie altui proprietar pentru terenul pe care este amplasată construcţia. În afară de taxele notariale, clienţii trebuie să achite şi o taxă unică de achiziţie, precum şi un impozit anual.

 

CITEȘTE ȘI: Lyon, oraş cu proprietăţi imobiliare considerabil mai scumpe decât alte regiuni din Franţa

 
 

18 February 2012